fbpx
More

  Зрелостници писаха за производството на електроенергия на матурата по география и икономика

  В изпита бяха включени 20 задачи с избираем отговор, 10 - със свободен отговор, и 2 - за локализиране на географски обекти

  “Какви промени настъпват в съвременното производство на електроенергия в България?” Това беше въпросът, на който отговаряха 260 зрелостници на днешната матура по избор по география и икономика от общообразователна подготовка. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на образованието и науката (МОН).

  Зрелостниците трябваше да формулират теза с аргументи на базата на кратък текст за предизвикателствата пред производството на енергия в нашата страна, която е зависима от внос на суровини, има необходимост от повишаване на енергийната ефективност и намаляване на замърсяването на околната среда. Бяха предоставени и статистически данни за инсталираните мощности в България, предаде БТА.

  В изпита бяха включени 20 задачи с избираем отговор, 10 – със свободен отговор, и 2 – за локализиране на географски обекти.

  Над 500 дванадесетокласници избраха допълнителна матура по английски език в четири различни нива днес. Задачите за нива А2, В1, В1.1 изискваха писане на имейл и описателен текст по опорни точки. За ниво В2.1 зрелостниците трябваше да напишат официално писмо и есе по три опорни точки.

  Днес в 14:00 часа стартират допълнителните държавни зрелостни изпити по седем редки езика, география и икономика, и английски език, изучавани като профилиращи предмети. Матурите по желание ще продължат до 1 юни.