2.12.2022 | петък | 00:57

Зоран Заев подаде оставка от председателския пост в СДСМ

Публикувано:

Сподели поста:

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка от председателския пост на управляващия Социалдемократически съюз. Веднага започва процедура по избор на нов председател, съобщи говорителят на СДСМ Богдана Кузевска. Това ще стане на 12 декември.

Кандидатите за поста на Заев имат 7 дни за издигането на кандидатурата си. Лидерът на СДСМ се избира чрез пряко гласуване от страна на всички членове на формацията. Появилата се информация, че Заев е посочил за свой наследник сегашния заместник-финансов министър Димитър Ковачевски не беше потвърдена.

„Става въпрос за един качествен човек, който може да взима държавни решения и подкрепя европейското бъдеще на страната“, описа личността с най-големи шансове за лидер на партията Кузевска.

Право на кандидатура имат всички членове на СДСМ, които изпълняват критериите, съгласно устава на партията. Възможност за гласуване ще имат членовете, които се регистрират активно онлайн. След избора на нов председател на СДСМ ще започне и избор на ново партийно ръководство. Зоран Заев ще остане активен член на партията.

По време на заседанието на ръководството на партията Заев е информирал, че „има стабилно парламентарно мнозинство, което в момента е от 61 депутати. В македонския парламент има 120 депутати. Късно снощи стана ясно, че албанската формация „Алтернатива“ на Африм Гаши ще води преговори за присъединяването си към управляващата коалиция.

Заев ръководи СДСМ от 2013 г. Той бе и дългогодишен кмет на Струмица. Той подаде оставка от постовете на председател на Социалдемократическия съюз и премиер на страната, след загубата на местните избори в края на октомври. Заев обаче размисли и се върна с идеята да запази парламентарното мнозинство и европейските перспективи пред страната.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
1.7 ° C
3.4 °
1.5 °
87 %
1.5kmh
100 %
пт
7 °
сб
7 °
нд
7 °
пн
7 °
вт
6 °

Прочети още

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Весела Лечева: „Обнадеждена съм, че до края на годината „Арена София“ ще има нов генерален спонсор“

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона – Божурище

Никола Стоянов ще открие нова инвестиция за 16 млн. лева в Индустриална зона - Божурище

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на Еврогрупата Паскал Донаху