8.12.2022 | четвъртък | 02:03

Зоран Заев и правителството му оцеляха, македонският парламент не събра кворум за вот на недоверие

Публикувано:

Сподели поста:

Правителството на Социалдемократическия съюз с премиер Зоран Заев запазва статута си на управляваща единица в Северна Македония. Чаканият от опозицията вот на недоверие така и не се гласува от парламента на страната, тъй като не се събра необходимия кворум за това.

Председателят на парламента Талат Джафери закри заседанието малко преди полунощ, след като стана ясно, че кворум не може да бъде събран, защото един от депутатите от партията Беса – Кастриот Реджепи не е дошъл в залата.

„Поради това, че не бе гласуван дневният ред, не може да започнат дебати за гласуване на недоверие на правителството. Констатираме, че на правителството не е гласувано недоверие и на тази основа то продължава да работи в пълен състав“, каза председателят на парламента.

„Гражданите трябва да бъдат спокойни, тази вечер победи евроатлантическа Македония, победи прогресивна Македония“, заяви снощи първият вицепремиер и министър на политическата система и отношения между общностите Артан Груби. Той подчерта, че с това парламентарно мнозинство остава гарантирана интеграцията на страната в Европейския съюз и заяви, че Реджепи, който попречи за създаването на кворум, е убеден евроатлантик, постъпил по убеждения.

Опозицията напусна парламентарната зала и даде гаранции, че ще направи нов опит за гласуване на вота на недоверие. Тя поиска предсрочни парламентарни избори като изход от политическата криза в страната.

Премиерът Зоран Заев обяви намерението си да подаде оставка от премиерския пост и председателското място в СДСМ след категоричната победа на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на местните избори преди две седмици. На кметския вот, управляващият социалдемократически съюз загуби Скопие, след като Данела Арсовска стана първата жена-градоначалник на македонската столица за последните три десетилетия.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
ясно небе
2.4 ° C
2.9 °
1.8 °
96 %
0kmh
9 %
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °
пн
10 °

Прочети още

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022″

Победители в конкурса „Иновативно предприятие на годината 2022"

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Румен Радев проведе телефонен разговор с председателя на ЕЦБ Кристин Лагард

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

Иван Шишков: До няколко дни ще са готови допълнителни указания към общините за прилагане на индексацията на договорите в строителството

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19...

ЕК ще представлява България при оспорване на фактура за допълнителни разходи по предварително споразумение за закупуване, производство, закупуване и доставка на ваксина срещу COVID-19 в ЕС