5.12.2022 | понеделник | 21:15

Журналистът Николай Кръстев за NewsONE: Новият кмет на Скопие представлява партията, която години наред печели от омраза към България

Публикувано:

Сподели поста:

Вторият тур на местните избори в Република Северна Македония доведе до сериозни вътрешнополитически сътресения в югозападната ни съседка. Заявката за оставка на премиера Зоран Заев и категоричната победа на опозиционната и подчертано антибългарска ВМРО-ДПМНЕ поставя редица въпроси пред перспективите в българо-македонските отношения и евроинтеграционните процеси в страната.

Изминалата изборна неделя в югозападната ни съседка обаче е нещо повече от установяване на статуквото на местна власт в РСМ. Това е червена лампа за уязвимостта на проевропейската ориентация в региона на Западните Балкани, която периодично оцветява в тревожно червено определени зони.

Какво следва за Северна Македония в един изключително деликатен момент за нейния проевропейски път? Кой оттук насетне има шанс да поеме руля на управление и да се превърне в жонгльор с важните вътрешни и външнополитически теми, които Скопие трябва да реши? Какви последствия за София ще има отминалият изборен уикенд в югозападната й съседка?

Предлагаме ви една виртуална среща с журналиста Николай Кръстев, която премина в събиране на парчета от цветната балканска мозайка и сглобяване на ясна картина за бъдещето.

Може да бъде изображение с 1 човек

Николай Кръстев е журналист, анализатор и познавач на процесите в Северна Македония и Западните Балкани, бивш кореспондент на Българското национално радио в Белград. Автор и водещ на предавания със силен фокус върху процесите в региона на Западните Балкани.

Г-н Кръстев, турболентни времена за политическия живот в Северна Македония. Зоран Заев подаде оставка, страната попада във водовъртежа на политическа нестабилност, нов премиер ще преговаря със София за решаване на големите противоречия по пътя на РСМ към ЕС. Личната карта на Даниела Арсовска ли бе банановата кора, на която Заев се подхлъзна, или в македонското общество има натрупана енергия към промяна на политическото статукво?

Много сложно е да се каже дали в македонското общество видяхме енергия за промяна или добре координирани действия от  страна на „дълбоката държава“ и нейните структури в югозападната ни съседка. В битката за свалянето на премиера Зоран Заев се включиха представители на крилото на бившия премиер и  президент  на Северна Македония – Бранко Цървенковски, недоволни елементи около управляващия Социалдемократически  съюз на Македония, бившите управляващи от ВМРО-ДПМНЕ, както и външни фактори от региона ни, които канализираха удара срещу Заев на втория тур на местните избори в страната. На много места недоволните структури на СДСМ подкрепиха кандидатите за кметове на ВМРО-ДПМНЕ срещу  техните кандидати. Интересен е въпросът, как ВМРО-ДПМНЕ имаше средства за предизборната кампания, при положение,  че й бяха запорирани сметките. Как жертви и насилници се обединиха в странни коалиции, само четири години след „кървавия четвъртък“, когато  партията на Груевски на 27 април 2017 година се опита да направи метеж и да попречи на  Зоран Заев и Али Ахмети  да изберат местен албанец за председател на Събранието и  да вкарат страната в много сериозна криза? Не разбрах как познавачите на темите, свързани със съседната Македония у нас, превърнаха Арсовска в символ на българското в Македония, при положение, че тя наричаше информацията за нейното българско гражданство фалшива и невярна. Не е ли редно тогава да й се отнеме българското гражданство, след като тя се срамува от него? И нека да не забравяме, че Арсовска е представител на партия, която през последните години води методична кампания срещу България и печели от омразата към България гласове в югозападната ни съседка. Според мен Заев  допусна грешка, заигравайки се с темата за „българския кмет на Скопие“ и историята от 40-те години на 20-ти век. Но, ако парафразирам  една древна сентенция „На избори, като на избори“, се надявам, че Заев си е взел поука от случилото се.

Данела Арсовска - първата жена-кмет на Скопие, чийто избор доведе до  оставката на Заев - Свят - dnews.bg
Въпреки потвърждението на българското МВР, че Данела Арсовска има български документ за самоличност, тя отрича

Какви са възможните политически конфигурации, които могат да дадат лицето на новото правителство в Скопие? В този смисъл, кои са най-лошите сценарии за София от гледна точка на двустранната комуникация по наболелите теми?

Всички коалиционни партньори на Зоран Заев бяха изненадани от неговия ход с подадената оставка като премиер и лидер на СДСМ. Място за  учудване  не  трябва да има, тъй като той даде  такова обещание  по време на кампанията за втория тур на местните избори, казвайки че ако СДСМ не спечели Скопие, то той ще си подаде оставката. Това негово изказване беше някак си подценено и беше възприето като мобилизиращо за електората му. Ще ви припомня, че това е втората оставка на Заев като премиер за две години. Първата беше през 2019 година, след като френското вето спря Северна Македония по пътя към ЕС, а вторият път е сега след местните избори. Вариантите за действие са няколко. Зоран Заев може да бъде накаран от неговите коалиционни партньори да премисли и да се откаже от оставката, второто е да се намери от досегашното управляващо мнозинство политик или министър от правителство на Заев, който да довърши мандата през оставащите 2,5 години. Това обаче е доста сложно. Последният вариант е предсрочни избори и формиране на ново мнозинство. Спекулира се, че Заев може да посочи като свой наследник досегашния министър по европейските въпроси Никола Димитров или финансовия министър Фатмир  Бетичи, който е местен албанец. Кандидатурата на Бетичи, според различни медийни информации, вероятно среща отпор от страна на лидера на най-голямата албанска партия ДУИ – Али Ахмети, който е коалиционен партньор на Зоран Заев, защото при съставянето на правителството през лятото на 2020 година имаше договорка в края на  тяхната коалиция, последните 100 дни, да има албанец за премиер на Северна Македония и това да бъде Артан Груби, който сега е първи вицепремиер, отговарящ за политическата система. Вземете под внимание всички тези неща и ще видите в каква сложна ситуация се намира Северна Македония в този момент.  

Министерът за външните работи на Северна Македония, Никола Димитров е  оптимист по отношение на работата на съвместната комисия между България и  Северна Македония ⋆ ГЛАС ПРЕСС
През последните седмици Никола Димитров нападна България в няколко свои интервюта и дори заяви, че София нарушава Договора за добросъседство

Категоричната победа на опозиционната ВМРО-ДПМНЕ на местния вот дава ли индикации за изборна победа и при евентуални предсрочни парламентарни избори? Заев заяви, че предсрочен вот трябва да се избегне, но ако се стигне до него, какви са шансовете на най-последователната партия от гледна точка на антибългарска реторика? Това, сякаш, няма да бъдат добри новини за София? 

Местните избори в Северна Македония надхвърлиха локалния характер на вота и се превърнаха   във  втори тур на парламентарните избори в югозападната ни съседка, в която победената през 2020 година с крехко мнозинство ВМРО-ДПМНЕ потърси реванш на местния вот. Евентуалното връщане на власт на ВМРО-ДПМНЕ ще бъде лош вариант  не само за българо-македонските отношения, но и за целите Западни Балкани. Посланието с оставката на Заев от Западните Балкани е лошо и сигнализира, че прореформаторските сили не намират подкрепа и регионът се завръща към 90-те години. Виждате ескалацията на напрежение на косовско-сръбската граница, ултиматума на босненските сърби, че ще се изтеглят от общата армия и ще си формират своя отделна армия, което е в нарушение на Дейтънския мирен договор. В Черна Гора е на път да падне правителството, а и там имаме много силни попълзновения на сръбските власти да се намесят в процесите в тази малка балканска страна.

Kosovo PM urges mutual car plate recognition with Serbia to ease tension |  Reuters
Косовски специални части се разполагат на позиции по косовско-сръбската граница. През последните месеци напрежението между двете държави достига връхна точка, а Белград обяви „бойна готовност“ за въоръжените си сили

Контекстът на ставащото на Балканите показва колко крехка може да бъде проевропейската ориентация. И оттук да ви върна към негативната кампания, която поведе ВМРО-ДПМНЕ срещу договора на България и Северна Македония, веднага след подписването му през лятото на 2017 година. ВМРО-ДПМНЕ беше тази, която накара останалите политически сили в парламента на Северна Македония да приемат  червените линии на Скопие по отношение на преговорите със София. Понякога се чудя дали основателите на историческото ВМРО биха се чувствали горди с техните наследници в лицето на ДПМНЕ в Скопие. Ако тази партия се завърне на власт, може да се опита да денонсира договора с България, каквито заявки вече имаше, което още повече ще направи сложни отношенията между нашите държави. Българо-македонските отношения ще бъдат поставени на изпитание и вероятно за следващите няколко години те трудно ще намерят модус на развитие. Когато ДПМНЕ, на бившия македонски премиер Никола Груевски управляваше от 2006 до 2016 година, отношенията между София и Скопие бяха практически блокирани и вкарани в сляп коловоз, вероятно това биха представлявали и днес и пример за това беше отказът им да подпишат договора за приятелство и добросъседство. 

Младежкото ВМРО-ДПМНЕ с тежки обиди към България - Webcafe.bg
Дамян Гюревски от младежкия клон на ВМРО-ДПМНЕ по време на реч, в която нарича българите „татарски фашисти“ и казва, че българките стрували „две банкноти“

На този етап изглежда, че разговорите между България и РСМ са тежки и лишени от положителни перспективи в близко бъдеще. Последното официално съобщение на МВнР заклейми политическата реторика на местния вот в Северна Македония. Как си представяте правилното дипломатическо поведение на София в настоящата ситуация? Трябва ли да задържим курса на категорична неотстъпчивост в исканията си? Има ли изобщо политик в РСМ, който е способен да разбие ледовете в отношенията ни?       

Хубаво беше, че българското външно министерство не влезе в тона на предизборната борба в Северна Македония. Понякога, когато  наблюдавам коментарите  и действията на политиците от двете страни на Осогово (планината, през която минава границата между България и Северна Македония), се питам защо България, която има зад себе си 140 години от възстановяването на третата българска държава, няма необходимото „стратегическо търпение“ към съседна Македония? На премиера Зоран Заев му се наложи за кратко време да направи няколко ключови хода – да изкара съседна  Македония от международната изолация от времето на управлението на Никола Груевски, да нормализира отношенията със съседите й България и Гърция, да подпише  договори с тях, които отвориха пътя на страната към НАТО и практически РСМ да влезе относително бързо в Алианса. Да промени името на държавата на оспорван референдум, срещу когото бяха изправени руски, сръбски и унгарски финансови и медийни ресурси, които бяха решени да се противопоставят на прозападната ориентация на югозападната ни съседка. Струва ми се, че трябва да отделим историята от съвременните отношения и те трябва да вървят в две отделни писти. Не трябва да допускаме отново да се намразват българското и македонското общество. За да се разбият ледовете, трябва да има воля и желание за това от двете страни, а дали има подобен политик в Република Северна Македония времето ще покаже. Но същият въпрос трябва да поставим и към българския политически елит. За намиране на решение винаги трябват двама.

                                             

                                                                                                                                    

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев на среща с президента на ЕБВР: България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката

България работи за дългосрочни решения, които да гарантират надеждност и автономност на енергетиката и да минимизират негативните ефекти...

Никола Стоянов ще участва в откриването на кръгла маса на тема „Дигитализация, киберсигурност и местно самоуправление“ в УНСС

Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов ще участва в  официалното откриване на кръгла маса на тема „Дигитализация,...

Две олимпийски шампионки по карате застанаха зад инициативата “Избери живота”

Кампанията “Избери живота” #СприНавреме беше подкрепена от участниците в уникално спортно събитие с двама олимпийски шампиони по карате,...

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...