fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 01:12:59
събота | 28.05.2022 | 01:12:59
21.1 C
София

Жозеп Борел иска увеличение с 500 млн. евро на финансирането на оръжия за Украйна

Предложението бе съгласувано вчера на ниво посланици на страните членки на ЕС. Досега страните членки се бяха договорили за 1 милиард евро за осигуряване на оръжия за Киев

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел съобщи, че дипломат номер едно на ЕС Жозеп Борел е предложил увеличение с 500 милиона евро на финансирането на оръжия за Украйна, предадоха световните агенции.

Мишел изрази подкрепата си тази инициатива.

“Веднага щом бъде бързо одобрено от страните членки, това предложение ще увеличи на 1,5 милиарда евро помощта на ЕС, предоставена на Украйна за военно оборудване”, каза Мишел в Туитър.

Предложението бе съгласувано вчера на ниво посланици на страните членки на ЕС. Досега страните членки се бяха договорили за 1 милиард евро за осигуряване на оръжия за Киев, предаде БТА.

 “Това може и да изглежда много, но 1 милиарда евро, е онова, което ние плащаме всеки ден на Путин за енергията, която ни доставя”, подчерта Борел в сряда.

Финансирането за Украйна ще дойде от фонда на ЕС за осигуряване на мир, който има бюджет от 5 милиарда евро. Парите от този фонд, който не влиза в рамките на европейския бюджет, се използват за възстановяване на оръжейни доставки от резервите на страните членки.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук