fbpx
21.1 C
София
събота | 28.05.2022 | 00:33:11
събота | 28.05.2022 | 00:33:11
21.1 C
София

Столичният “Женски пазар” започна компостиране на биологичните си отпадъци

„Пазари Възраждане“ ЕАД е логистичен партньор по пилотен проект “Градски компост за устойчиво земеделие”

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Общинското дружество „Пазари Възраждане“ ЕАД, което стопанисва и управлява “Женски пазар”, е логистичен партньор в пилотния научно-изследователски проект “Градски компост за устойчиво земеделие. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Всеки месец между 500 и 1000 литра биологичен отпадък, генериран на територията на Женски пазар, отива за експериментите по компостиране, които се провеждат на учебно-опитното поле “Враждебна” в София, в партньорство с Лесотехническия университет. Официалният старт на научно-изследователския проект беше в края на февруари и се очаква да продължи до пролетта на 2023 г.

„С участието ни в този проект Женски пазар става единственото пазарно пространство, което стартира собствено компостиране на биологичните отпадъци от тържището. Това е част от дългосрочната иновативна политика на „Пазари Възраждане“ ЕАД за чистота не само на Женски пазар, но и за Zero Waste политиката на града ни. Това е наша дългосрочна стратегия, чието начало положихме още през 2018 г. с поставянето на първите контейнери за текстилни отпадъци в София и днес продължаваме активно да работим за затваряне на цикъла за максималното оползотваряне на отпадъците“, обясни Драгомир Димитров, изпълнителен директор на „Пазари Възраждане“ ЕАД.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук