Португалия се готви за гореща вълна, като според прогнозите на метеоролозите температурите този уикенд в някои райони може да достигнат до 43 градуса по Целзий. Същевременно страната е обхваната и от сериозна суша, предаде Асошиейтед прес.

Заради риска от горски пожари португалската Агенция за гражданска защита, действаща при извънредни ситуации в страната, постави екипите си в повишена готовност. Около една трета от държавата е изложена сега на изключителен риск от възникване на горски пожари, предупреждават властите. 

Според прогнозата за времето високите температури ще продължат поне седмица. Националната метеорологична агенция съобщава за вероятност от така наречените „тропически нощи“, при които температурите се задържат над 20 градуса по Целзий след залез.

Горещата вълна идва в момент, в който сушата мъчи страната. Към края на юни в 96 процента от територията на страната сушата бе определена от властите като „екстремна“ или „тежка“.

Според метеорологичната служба валежите през изминалите девет месеца, от октомври досега, са били малко над половината спрямо средното за периода и са били на второто най-ниско ниво от 1931 г., когато са започнали да се водят надежди статистики по въпроса.

Горещите вълни и сушите по принцип не са необичайни за Португалия, но учените казват, че Южна Европа може да очаква по-високи температури и по-малко валежи вследствие на глобалното затопляне. 

Сушата не подмина и Испания. През изминалия месец юни количеството на валежите беше около половината в сравнение със средното за 30-годишен период и резервоарите са запълнени средно на 45 процента от капацитета си, което е с 20-процентни пункта под средното за 10-годишен период, според правителствени данни.

Италия наскоро също претърпя продължителна гореща вълна, а сега преживява и най-тежката си суша от 70 години насам.