fbpx
More

  Жълт код за валежи за 10 области у нас

  През следващите 48 часа под влияние на преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще се създаде валежна обстановка. За днес НИМХ издаде предупреждение от първа степен (жълт код) за значителни валежи в 10 области от страната.

  Очакванията са за сумарни валежи в Западна и Централна България до около 30-40 литра на кв.м, като с понижението на температурите в западната половина от Дунавската равнина, Предбалкана и по високите полета, дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка.

  Валежите ще продължат и през нощта срещу вторник, като в повечето райони ще са от сняг. Максималните температури ще са между 3° и 8°.

  Границата между дъжд и сняг в планините ще е на около 1200м надморска височина. Ще духа умерен, по високите и открити части – силен югоизточен вятър.

  На много места в Европа ще продължи да вали – и дъжд, и сняг. Облачно, мъгливо и студено ще е в Северна Европа и Прибалтика. По Средиземноморието валежите ще са значителни.

  Съществени количества ще има и в западните и южните райони на Балканите, в северозападната половина от полуострова ще превалява сняг, а в останалите райони – дъжд.

  У нас, във вторник застудяването ще продължи и в по-голямата част от страната ще вали сняг, но валежите ще отслабват и в сряда, само на отделни места, слабо ще превалява.

  Температурите ще се понижат още. Не само сутрешните, но и дневните в много райони ще са отрицателни.

  През следващите дни ще бъде слънчево.

  В четвъртък сутринта ще е много студено, но през деня ще започне затопляне.