Код жълто за опасно време в 12 области от страната днес, обявиха от Националния институт по метеорология и хидрология. Това са областите в западнатаБългария. . 

Въздушната маса ще бъде неустойчива. Ще се развива мощна купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места ще има валежи и гръмотевична дейност, в югозападната половина от страната значителни по количество. 

Има условия за наводнения и градушки. Сумарните количества за обстановката в отделни райони ще надхвърлят 50-80 литра на кв. метър, локално, главно в Родопската област – и над 100 литра на кв. метър.

Почти без валежи ще остане по поречието на река Дунав.

В планините ще се развива купесто-дъждовна облачност и на много места ще има краткотрайни валежи с гръмотевични бури и градушки. На места в масивите от Югозападна България количествата ще са значителни.

До края на седмицата по преминаващ южно от страната средиземноморски циклон ще бъде с развитие на мощна купесто-дъждовна облачност, гръмотевични бури и значителни по количество валежи. Ще има и градушки. По-голяма е вероятността за интензивни явления в петък в Западна и Южна България, в събота – в цялата страна, а в неделя – в Предбалкана и източните райони.

В началото на следващата седмица остава с повишена вероятност за локални интензивни краткотрайни валежи, но вече на по-малко места в страната и по-малко като количество. Ще има и слънчеви часове, главно преди обяд, а температурите ще се повишават.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here