fbpx
More

  Земеделски производители, пострадали от градушката, затвориха пътя Пловдив-Хасково

  Всяка година се повтаря едно и също, механизмът за обезщетенията не работи и производителите все още не са получили компенсации от миналата година, казаха те

  Земеделски производители, чиито насаждения пострадаха от градушката, паднала на 31 май, затвориха в знак на протест пътя Пловдив–Хасково. Селскостопански машини спряха движението при отбивката за село Чешнегирово. В посока от Пловдив полицията отбива движението към Садово.

  На срещата, която се състоя вчера в Садово, между представители на Министерството на земеделието и земеделски производители, не получихме яснота кога и с колко ще бъдат подпомогнати хората, каза кметът на община Садово Димитър Здравков. По думите му, стопаните настояват за яснота и бързи реакции.

  Всяка година се повтаря едно и също, механизмът за обезщетенията не работи и производителите все още не са получили компенсации от миналата година, каза Здравков. Според протестиращите трябва да се реши проблемът с прелитащите самолети и държавата да вземе решение при метеорологични условия с градушки приоритет да е обстрелването с противоградни ракети.

  Във вторник градушка с размери на череша унищожи голяма част от насажденията в Садово и село Чешнегирово. Валежът е започнал към 16:30 ч. и е бил интензивен. Продължил е около 20 минути. Противоградни ракети в този момент не са били изстрелвани заради прелитащи самолети.

  Пострадалите насаждения са предимно зеленчуци, слънчоглед, царевица, каза кметът на Садово Димитър Здравков. По думите му в различна степен са засегнати площи от около 10 000 декара. За близо 100 семейства това е основно препитание, допълни Здравков, цитиран от БТА.