26.11.2022 | събота | 22:23

Земеделски производители, пострадали от градушката, затвориха пътя Пловдив-Хасково

Публикувано:

Сподели поста:

Земеделски производители, чиито насаждения пострадаха от градушката, паднала на 31 май, затвориха в знак на протест пътя Пловдив–Хасково. Селскостопански машини спряха движението при отбивката за село Чешнегирово. В посока от Пловдив полицията отбива движението към Садово.

На срещата, която се състоя вчера в Садово, между представители на Министерството на земеделието и земеделски производители, не получихме яснота кога и с колко ще бъдат подпомогнати хората, каза кметът на община Садово Димитър Здравков. По думите му, стопаните настояват за яснота и бързи реакции.

Всяка година се повтаря едно и също, механизмът за обезщетенията не работи и производителите все още не са получили компенсации от миналата година, каза Здравков. Според протестиращите трябва да се реши проблемът с прелитащите самолети и държавата да вземе решение при метеорологични условия с градушки приоритет да е обстрелването с противоградни ракети.

Във вторник градушка с размери на череша унищожи голяма част от насажденията в Садово и село Чешнегирово. Валежът е започнал към 16:30 ч. и е бил интензивен. Продължил е около 20 минути. Противоградни ракети в този момент не са били изстрелвани заради прелитащи самолети.

Пострадалите насаждения са предимно зеленчуци, слънчоглед, царевица, каза кметът на Садово Димитър Здравков. По думите му в различна степен са засегнати площи от около 10 000 декара. За близо 100 семейства това е основно препитание, допълни Здравков, цитиран от БТА.

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
лека мъгла
2.1 ° C
3.2 °
-0.5 °
85 %
1.3kmh
96 %
сб
2 °
нд
5 °
пн
3 °
вт
5 °
ср
4 °

Прочети още

Румен Радев: Необходими са решителни действия на световната общност в отговор на растящата продоволствена криза

Президентът Румен Радев участва в международната конференция за хуманитарната програма “Зърно от Украйна Необходими са решителни, колективни усилия на...

Задържаха за 72 часа адвокат за извършена имотна измама

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност 45-годишна адвокатка за извършена измама. На 17.11.2022 г. в гр. София, с...

Обвиняемите за подкуп полицейски служители остават в ареста

Днес, 26.11.2022 г., съдът уважи искането на Окръжна прокуратура – Благоевград за вземане на мерки за неотклонение „задържане...

БСП се включи в Общобългарския поход за мир – срещу изпращане на оръжие за Украйна

Социалисти от цялата страна защитиха своята позиция за мирно решаване на конфликта в Украйна Социалисти от цялата страна -...