fbpx
More

  Зеленски: Украйна няма да се отказва от своя територия, за да спре войната

  По думите му като първа стъпка, необходима за дипломатически преговори, Русия трябва да демонстрира желание за започване на разговори

  Президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че страната му няма да се отказва от територия в замяна на прекратяване на руската инвазия, предаде Асошиейтед прес.

  В свое изказване по видеовръзка на “украинска закуска” на срещата на Световния икономически форум в Давос Зеленски каза, че не вярва, че президентът на Русия Владимир Путин напълно разбира какво се случва в Украйна.

  В отговор на въпрос от Фарид Закария от “Си Ен Ен” дали е възможно да бъде договорен край на конфликта Зеленски отговори: “Украйна няма да отстъпва своя територия. Ние се сражаваме в страната си, на нашата земя”. Той добави, че войната се води “за нашата земя, за нашата свобода, за нашата независимост и за нашето бъдеще”.

  По думите на Зеленски като първа стъпка, необходима за дипломатически преговори, Русия трябва да демонстрира желание за започване на разговори и “трябва да демонстрира поне нещо като стъпки за изтегляне на техните военни и оборудване до позициите от преди 24 февруари”, когато започна нашествието1 допълва БТА.