fbpx
5.7 C
София
петък | 20.05.2022 | 06:07:37
петък | 20.05.2022 | 06:07:37
5.7 C
София

Зеленски: Украйна няма да позволи на Русия да си присвои победата над нацизма

Нашият враг се надяваше да се откажем да празнуваме 9 май и победата над нацистите, така думата "денацификация" да получи шанс, добави той

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украйна няма да позволи на Русия да си присвои победата над нацизма през 1945 г., заяви днес украинският президент Володимир Зеленски в деня, в който Русия тържествено празнува победата във Втората световна война.

„Горди сме с нашите предшественици, които заедно с други народи в рамките на антихитлеристката коалиция, победиха нацизма. Няма да оставим никого да анексира тази победа, да си я присвои“, заяви Зеленски във видео послание, в което върви по централния киевски булевард Хрешчатик. 

„Нашият враг се надяваше да се откажем да празнуваме 9 май и победата над нацистите, така думата “денацификация” да получи шанс“, добави Зеленски.

„Денацификацията“ на Украйна е основният аргумент, изтъкван от руския президент Владимир Путин за оправдаване на инвазията в Украйна на 24 февруари, отбелязва Франс прес.

„Милиони украинци се сражаваха срещу нацизма, прогониха нацистите от Луганск, прогониха нацистите от Донецк, освободиха от окупаторите Херсон, Мелитопол, Бердянск, прогониха нацистите от Ялта, Симферопол, Керч и целия Крим, освободиха Мариупол от нацистите“, заяви президентът Зеленски, изброявайки градове в Източна и Южна Украйна, които сега са окупирани от руски войски и градове в Крим, анексиран от Русия през 2014 г.

„Те прогониха нацистите от цяла Украйна, но градовете, които изброих днес, особено ни вдъхновяват, това ни дава вяра, че ще прогоним окупаторите от нашата земя“, продължи Зеленски. „В Деня на победата срещу нацизма се борим за друга победа, пътят към тази победа е дълъг, но не се съмняваме в нашата победа“, подчерта държавният глава. „Победихме тогава, ще победим и сега“, завърши Зеленски. „Много скоро ще празнуваме два Дни на победата“, прогнозира президентът на Украйна, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук