fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 02:08:42
неделя | 29.05.2022 | 02:08:42
16.8 C
София

Зеленски: Руснаците щяха да ме заловят през първите часове на инвазията

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украинският президент Володимир Зеленски разказва в интервю за сп. “Тайм” как руските сили са били близо до залавянето или убийството му в първите часове на инвазията.

Пред репортера Саймън Шустер Зеленски описва как руските войски са били близко до реализирането на плановете си да превземат правителствения квартал в първия ден на нахлуването, да заловят президента и семейството му.

След като бомбардировките започнали, той и съпругата му Елена отишли да кажат на 17-годишната си дъщеря и 9-годишния си син да се подготвят да напуснат дома си, докато наоколо се чували експлозии. Украинските военни казали на президента, че руски щурмови екипи са се спуснали с парашути в Киев, за да убият или заловят него и семейството му.

С падането на нощта в първия ден на войната около правителствения квартал избухват престрелки, пише Шустер.

“Охранителите вътре в комплекса изгасили осветлението и донесли бронежилетки и автомати за Зеленски и около дузина негови помощници”.

Според Шустер руските войски са направили два опита да щурмуват комплекса, докато семейството на Зеленски все още е било вътре.

На следващата вечер, след като отхвърля предложенията да отиде на по-сигурно място – включително да бъде евакуиран от американски и британски сили, което би му позволило да създаде правителство в изгнание – Зеленски излиза на двора, за да запише известното вече видеосъобщение на телефона си.

В онзи момент Зеленски казва, че наистина е осъзнал ролята си във войната. 

“Разбираш, че те наблюдават”, казва той пред списанието. 

“Ти си символ. Трябва да действаш по начина, по който трябва да действа държавният глава”, допълва украинският президент.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук