fbpx
20.8 C
София
петък | 27.05.2022 | 02:08:16
петък | 27.05.2022 | 02:08:16
20.8 C
София

Зеленски: Продължаваме да се стремим към мир, независимо от зверствата

Президентът на Украйна даде интервю в силно укрепения комплекс, където прозорците и коридорите са защитени от купчини чували с пясък и тежковъоръжени войници

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украинският президент Володимир Зеленски каза в интервю за Асошиейтед прес, че е решен да продължава да настоява за мир, независимо от руските атаки срещу цивилни, които изумиха света, и поднови молбата си другите държави да изпращат повече оръжия преди очакваното разширяване на сраженията в източната част на страната.

Зеленски даде интервюто си ден след като най-малко 52 души бяха убити при въздушен удар по железопътна гара в източноукраинския град Краматорск и излизането наяве надоказателства за убийства на цивилни след като руските войски не успяха да завладеят Киев.

„Никой не иска да преговаря с човек или хора, които са изтезавали този народ. Това е разбираемо. И като мъж, като баща, разбирам много добре това“, каза Зеленски. Но „не искаме да губим възможности, ако имаме такива, за дипломатическо решение“.

„Трябва да се борим, но да се борим за живота. Не можеш да се бориш за праха, когато няма нищо и не са останали хора. Затова е важно да спрем тази война“, каза Зеленски.

Президентът посочи, че е убеден, че украинците ще приемат мира, независимо от ужасите, на които са станали свидетели по време на продължаващата повече от 6 седмици война.

Независимо то надеждите за мир, Зеленски призна, че трябва да бъде „реалист“ за перспективите за бързо решение, като се има предвид, че досега преговорите са били ограничени до разговори на ниско ниво, които не включват руския президент Владимир Путин.

Зеленски даде интервюто в силно укрепения президентски комплекс, където прозорците и коридорите са защитени от купчини чували с пясък и тежковъоръжени войници.

Държавният глава прояви осезаемо чувство на разочарование и примирение, когато беше запитан дали доставките на оръжия и друго оборудване, които неговата страна е получила от САЩ и други западни държави, са достатъчни да обърнат хода на войната. 

„Все още не са достатъчни“, каза Зеленски и премина на английски, за да подчертае думите си. „Разбира се, че не са достатъчни“. Той все пак отбеляза, че е налице повишена подкрепа от Европа и каза, че доставките на американско оръжие се ускоряват.

На въпрос дали е щял да бъде спасен животът на повече хора, ако доставките на оръжие бяха по-бързи, Зеленски отговори, че често търсим отговори у някой друг, но „аз често търся отговори в себе си. Направихме ли достатъчно, за да ги получим?“, каза президентът за оръжията. „Направихме ли достатъчно тези лидери да ни повярват? Направихме ли достатъчно?“ Тогава той направи пауза и поклати глава.

„Дали ние сме най-добрите за това място и за това време? Кой знае? Аз не знам. Вие запитайте себе си“, каза в заключение Зеленски, цитиран от БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук