fbpx
16.7 C
София
четвъртък | 26.05.2022 | 04:13:29
четвъртък | 26.05.2022 | 04:13:29
16.7 C
София

Зеленски: Нужни са нови и по-силни санкции срещу Русия

Австралия въведе и мита в размер на 35 процента на всички стоки, изнасяни от Русия и Беларус за нея като част от засилване на натиска над Русия

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Украинският президент Володимир Зеленски заяви пред парламента на Австралия днес, че са нужни нови и по-силни санкции срещу Русия, за да се увеличи натискът над нея заради инвазията й в Украйна, предаде Ройтерс.

Той изтъкна, че Русия трябва да бъде държана за отговорна за миналите си прегрешения и предупреди, че ако светът се провали в това да накаже Москва, то това може да насърчи и други страни да поведат война срещу техните съседи, допълва Ройтерс.

Австралия достави отбранително оборудване и хуманитарна помощ за Украйна, а също така наложи и забрана върху експорта на алуминий и алуминиеви руди, в това число и боксит, за Русия.

По-рано днес Австралия въведе и мита в размер на 35 процента на всички стоки, изнасяни от Русия и Беларус за нея като част от засилване на натиска над Русия, допълва БТА.

Досега Австралия е наложила санкции на 443 руски физически лица, в това число и бизнесмени, които са приближени до руския президент Владимир Путин, както и на 33 юридически компании, в това число и на по-голямата част от руския банков сектор и на компаниите, отговарящи за руския суверен дълг, припомня Ройтерс.

Австралия е включила в санкционния си списък и самия руски президент Владимир Путин, припомня ТАСС. Санкционирани са и редица беларуски граждани и компании, в това число и беларуският президент Александър Лукашенко, добавя агенцията.

Пред австралийските депутати Зеленски поиска и доставки на австралийските бронетранспортьори “Бушмастър”, допълва ТАСС.

“Украйна трябва да има всичко необходимо на бойното поле. Например вие имате прекрасни бронетранспортьори “Бушмастър”, които могат да окажат съществена помощ на Украйна”, заяви Зеленски.

От своя страна премиерът на Австралия Скот Морисън обяви във встъпителните си думи за изказването на Зеленски, че австралийското правителство ще предостави още 25 милиона долара под формата на военна помощ за Украйна, предаде Франс прес.

Помощта ще бъде под формата на “отбранителна военна техника”, като радари, медицински доставки и храна. “Австралия застава до Украйна срещу Русия”, заяви Морисън и припомни, че страната е осигурила 91 милиона долара под формата на военна помощ за Украйна, 65 милиона долара за хуманитарна помощ и 70 000 тона термални въглища, които се използват за производството на енергия.

Той увери, че страната му продължава да работи с партньорите, за да накара Русия да плати максимална цена за действията си в Украйна, чрез целеви санкции върху физически и юридически лица, забрана на енергийни, петролни или газови продукти, забрана на износа на алуминий и на боксит за Русия.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук