fbpx
16.8 C
София
неделя | 29.05.2022 | 01:23:49
неделя | 29.05.2022 | 01:23:49
16.8 C
София

Зеленски: Над 300 цивилни са евакуирани от металургичния завод “Азовстал”

По думите на украинският президент сега властите се подготвят за втората фаза на евакуация на ранените и медиците

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Повече от 300 цивилни са спасени през “първата фаза” на евакуацията от завода “Азовстал” в Мариупол, обяви днес украинският президент Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Всички жени, деца и възрастни хора вече са изведени от обсадения металургичен завод в южния украински пристанищен град, съобщи украинската вицепремиерка Ирина Верешчук, цитирана от Ройтерс.

“Тази част от хуманитарната операция в Мариупол приключи”, написа Верешчук в Телеграм.

Украйна обяви вчера евакуационен план от “Азовстал” и други части на Мариупол, който трябваше да бъде задействан днес.

По-рано проруските сепаратисти от самопровъзгласената Донецка народна република съобщиха, че днес от металургичния завод са били евакуирани 50 цивилни.

По думите на украинският президент сега властите се подготвят за втората фаза на евакуация на “ранените и медиците”. Той добави, че Киев се опитва да изтегли и защитниците на “Азовстал”, но отбеляза, че това е извънредно трудно. Продължават усилията за отварянето на хуманитарни коридори за всички жители на Мариупол и околните населени места, каза още Зеленски.

Агенция Укринформ допълни, че във вечерното си видеообръщение президентът на Украйна е благодарил на Международния комитет на Червения кръст и на ООН за оказаната помощ при осъществяването на първия етап от евакуацията от металургичния зовод в Мариупол, допълва БТА.

- Реклама -spot_imgspot_img
Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук