5.12.2022 | понеделник | 19:28

„Зеленият сертификат“ – всичко, което трябва да знаем за него

Публикувано:

Сподели поста:

„Зеленият сертификат“ бе въведен за първи път като условие за достъп до определени публични места за хранене, забавление и пазаруване в Израел през февруари тази година. Но с времето тази политика се превърна в общоевропейска рамка и днес всички граждани на ЕС и техните семейства могат да получат цифров документ, който да им позволи да пътуват до страни в рамките на общността, чиито регулации изискват подобен документ. Важно е да се каже, че „Зеленият сертификат“ не е единствено онлайн базиран документ. Той може да бъде разпечатан на хартия и легитимно проверен, ако това се налага!

Считано от четвъртък, със заповед на здравния министър Стойчо Кацаров, България вече е част от тази политика за противодействие на пандемията, която през последните месеци се превърна в противоепидемична мярка за държави като Австрия, Франция, Германия, Испания, Латвия, Ирландия, Португалия, Люксембург, Нидерландия, Словения, Италия, Гърция, Белгия и др.
Какво представлява „Зеленият сертификат“?

„Зеленият сертификат“ е документ, който се издава на:

  • Ваксинираните срещу COVID-19
  • Преболедувалите и диагностицирани с COVID-19
  • Всички притежатели на отрицателен тест за COVID-19

Трите варианта на цифров COVID сертификат на ЕС (за ваксинация, за преболедуване и за проведено изследване), утвърдени и у нас, съдържат специален QR код, чрез който оторизираните власти в държавите от ЕС могат да проверяват валидността му.
Българските сертификати са съвместими със системите на другите държави от ЕС. По регламент цифровият зелен сертификат е безплатен. Възможно е да бъде както онлайн базиран, така и разпечатан на хартия.

Ваксинационен сертификат:

Такъв сертификат получава всеки, който е бил ваксиниран срещу COVID-19 в държава членка на ЕС, независимо от броя на поставените дози. Броят на дозите e изрично упоменат в сертификата, за да е ясно дали ваксинационният цикъл е завършен. Сертификатът се създава в електронния имунизационен регистър след вписване на извършената ваксинация. Той може да бъде изтеглен. За целта трябва да се попълни ЕГН, вид на сертификата и номер на сертификат издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Сертификатът може да се съхранява онлайн в смартфон или компютър, може и да бъде принтиран на хартиен носител.

Сертификат за преболедуване

Зелен цифров сертификат може да бъде получен още и ако сте преболедували от COVID-19. Той е наличен само за онези, които фигурират като потвърдени случаи с положителен резултат в Националния регистър за борба с COVID-19. Сертификатът е валиден от 15 до 180 ден от датата на първия положителен резултат от изследването за COVID-19. Той също може да бъде изтеглен. За целта трябва да се попълни ЕГН, вид на сертификата и номер на сертификат, издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Сертификатът може да се съхранява онлайн в смартфон или компютър, може и да бъде принтиран на хартиен носител.

Сертификат за тест

Всички, които са с отрицателен резултат от проведено PCR изследване или от бърз антигенен тест за COVID-19, също могат да получат зелен сертификат за изследване за COVID-19. Сертификатът е валиден до 72 часа, от датата на направа на теста при проведено PCR изследване и до 48-мия час, от датата на вземане на бърз антигенен тест. Той също може да бъде изтеглен от сайта на здравната институция. За целта трябва да се попълни ЕГН, вид на сертификата и номер на сертификат, издаден след 01.06.2021 или Национален референтен номер (НРН). Сертификатът може да се съхранява онлайн в смартфон или компютър, може и да бъде принтиран на хартиен носител.

От края на август официалното приложение на България за сканиране и валидиране на Digital Green Certificate – COVID CHECK BG беше одобрено от Google и публикувано в Google Play Store.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5 ° C
5.2 °
4.8 °
89 %
3.1kmh
100 %
пн
6 °
вт
9 °
ср
10 °
чт
11 °
пт
9 °

Прочети още

Румен Радев: България е изпълнила всички технически критерии за Шенген и ще продължи да отстоява достойнството и интересите си (видео)

Беше грешка, че допуснах и дадох шанс на хора, които откраднаха надеждите ни за промяна, посочи президентът Българската държава...

Процедури по ЗОП за автомобилни горива за държавната администрация ощетяващи гражданите

За процедура по ЗОП, изначално обречена, алармира пред медиите председателят на АБВ Румен Петков. Става въпрос за проведена...

Вицепремиерът Христо Алексиев: Убедихме ЕС да включи Коридор № 8 в приоритетната трансевропейска транспортна мрежа

Съветът на министрите по транспорт на Европейския съюз включи трасето София-Скопие-Дуръс-Бари в обхвата на новия Европейски транспортен коридор...