fbpx
More

  Здравният министър: Няма никаква политика в прилагането на мерките

  Премахваме "Зеления сертификат" , след като влезем в зелената зона или постигнем високо ваксиниране, обясни Кацаров

  Служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров коментира последните противоепидемични мерки взети от правителството.

  Кацаров обясни, че взимането на решение за новите регулации е било изцяло експертно, а обвиненията, че в него намеса е имал президентът Румен Радев са напълно безпочвени.

  снимка: Стойчо Кацаров, министър на здравеопазването от служебното правителство

  “Решението лежи на експертни становища, няма никаква политика във взимането на решението. Президентът не може да има глас по тези въпроси. Законът е упълномощил аз да нося отговорност и съм взел решението с цялата отговорност”, коментира той.

  Здравният министър обясни, че ситуацията е “изключително сложна”, а заповедта е издадена, с цел да се предотврати риск от заемане на пълния капацитет болнични легла в лечебните заведения и те да не могат да поемат повече пациенти. Министърът изрично обясни, че мерките засягат единствено дейностите, които са посочени в заповедта.

  “Хората, които днес атакуват правителствените мерки, не предлагат никаква алтернатива. Те може би си представят житейската сиутация – няма да се ваксинираме, няма да спазваме мерките и няма да лежим в болниците. Няма такава житейска ситуация. Ако не искаме да се ваксинираме и да спазваме мерките, ще имаме висок брой заразени и починали и ще стигнем до риска да не можем да осигурим легла за нуждаещите се.”

  снимка: д-р Стойчо Кацаров

  Кацаров потвърди, че на този етап служителите от сферата на административните услуги и учителите няма да имат нужда от “Зелен сертификат”, за да упражняват професията си.

  “Анализирахме всички възможности. Едната възможност е това, което приложихме. Алтернативната възможност е това, което беше посочено в доклада на националния здравен инспектор – почти пълно затваряне на редица други дейности и третата възможност е нищо да не се предприема – нещата да останат такива. Ако нищо не се предприеме, това ще доведе до пълен блокаж на здравната система. Ние сме принудени и ще бъде акт на огромна политическа безотговорност да не бъдат предприети мерките, които взехме, защото чрез тези мерки ние пазим хората,включително тези, които протестират.”

  снимка: NewsOne
  снимка: NewsOne

  Здравният министър заяви, че политическото противопоставяне срещу мерките е опит за извличане на дивиденти преди изборите и допълни, че излизането от кризата без спешни мерки изисква свръхчовешки способности.

  снимка: NewsOne

  “Ако някой от политиците си представя, че е възможно да се случи това нещо, той си представя една магия. На тази партия няма да й трябва здравен министър като мен, а магьосник. Да извади от джоба си една кърпичка и да омагьоса нашата страна. Това не може да стане. Реалностите са тези.”

  От извънредния брифинг стана ясно, че са били обсъждани възможности сертификатите за преболедуване да бъдат издавани за по-дълъг срок от 6 месеца. Експертите обаче са преценили, че това е напълно невъзможно към настоящия момент. Кацаров подчерта, че бързите антигенни тестове ще останат безплатни, но това няма да отмени заплащането за взимане на проба, което и в момента е практика в лабораториите. По-късно през днешния ден ще се вземе решение дали учениците ще преминат в онлайн форма на обучение. Това ще зависи от показателите за ситуацията, които здравното министерство ще изпрати до просветното ведомство. Заповедта определя преминаването в “дистанционен режим” на обучение за задължително при заболеваемост от над 750 души на 100 000 човека население.