fbpx
20.2 C
София
19 август 2022 | петък | 05:44

Здравният министър: Обмисляме локдаун

"Ако болниците се претоварят, преустановяване на обществената и стопанска дейност е единственият вариант", смята Стойчо Кацаров

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Служебният здравен министър Стойчо Кацаров обяви, че вече се обмислят възможностите за ново затваряне на страната. По думите му, това ще бъде единственият правилен ход, ако настоящите мерки не дадат очаквания резултат.

Здравният министър не отговори категорично на въпроса дали ще се въведе локдаун до изборите, тъй като решението не зависи само и единствено от него.

“При сегашните обстоятелства, планът предвижда пълно затваряне на държавата. Дадохме възможност да не се стига до това, с условия на зелен сертификат и на осигурена безопасна среда”, обясни той пред bTV.

Кацаров заяви, че предстоящите парламентарни избори крият своите рискове, но те трябва да се проведат. По думите му хората, които участват в секционни избирателни комисии, но не разполагат със “зелен” сертификат, ще бъдат тествани.

Здравният министър подчерта, че в момента преминаваме през най-тежката от трите вълни, тъй като броят на заразените е с 25% по-висок от предишните пъти, но здравната система се справя добре засега. Големият проблем остават спешните легла.

“Ситуацията с реанимационните и интензивните легла е критична. На ръба на възможностите си сме. Начинът, по който можем да излезем от ситуацията, е да се имунизираме. Всякакви други мерки са временни и водят до отлагане на проблема във времето”, категоричен е той. 

Кацаров определи опитите на хора да си извадят фалшив “зелен” сертификат като “най-глупавото нещо, което могат да направят в живота си”.

“Може да излъжете здравните власти, но не и вируса”, заяви здравният министър.

За информацията за фалшиви сертификати Кацаров обясни, че всички сигнали, които са получени в Министерството на здравеопазването, се препращат в прокуратурата. 

На въпрос дали кислородът в страната е достатъчен, той каза, че в петък са изпратени писма до снабдителите на кислород, като настойчиво са били помолени приоритет да бъдат болниците.

“Ако това не е достатъчно, може да се стигне и до забрана за износ”, заяви служебният здравен министър. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img