30.11.2022 | сряда | 02:06

Здрава Каменова и Гергана Димитрова с три премиерни дати на българо-немското социално крими „37 клечки кибрит“ в „Топлоцентрала“

Публикувано:

Сподели поста:

„37 клечки кибрит“

от Здрава Каменова и Гергана Димитрова 

с участието на Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен/Невена Калудова, Нейтън Купър

режисура, сценография: Бернхард Ойстершулте 

проучване, драматургия: Гергана Димитрова 

музика: Юлиан Стоичков

кукла, водещ работилница за работа с куклата: Антие Тьопфер

асистент режисьор: Карина Илиева

асистент сценограф: Таня Неделчева

превод на немски език: Александър Зицман

превод на английски език: Александър Гюровски

Представлението се играе на български, немски и английски език, със субтитри на български език 

Българо-немска театрална копродукция на 36 маймуни (София) с TARTproduktion (Щутгарт), Fitz! (Щутгарт), ТNL (Люксембург)

Премиера: 06, 07, 09 декември І РЦСИ „Топлоцентрала“

„37 клечки кибрит“ е българо-немска театрална продукция на четири организации – 36 маймуни“ (София), TARTproduktion (Щутгарт) и театрите Fitz! (Щутгарт), Théâtre National (Люксембург), която засега има планирани само три ексклузивни представления в България на 06, 07 и 09 декември от 19:30 ч. в софийската партньорска сцена на проекта – РЦСИ „Топлоцентрала“.  

„37 клечки кибрит“ е пиеса, която минава жанрово по ръба на криминалната история. Тя е и пиеса за социалните неравенства в западните общества, които обострят и влияят все по-интензивно върху отношенията между хората. Тази динамика заплашва да взриви свързващата ни социална тъкан. Съвсем неслучайно заглавието реферира към „Малката кибритопродавачка“ на Андерсен. 

Пиесата ще ни отведе директно в живота на Елена, която е болногледачка и точно в този момент отива при поредния си клиент. Всичко започва нормално, дори добре. Агенцията предлага хубави условия, къщата е красива, семейството изглежда мило. Усещането ѝ обаче е, че е притисната от всички страни. Собственото ѝ семейство има нужда от парите, които изкарва в Германия, а клиентите се оказват не дотам безпроблемни. Постепенно нещата се оплитат в най-неочакван сюжет, измислен и всъщност задълбочено изследван от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, за които това е осмата обща пиеса. Двете провеждат поредица интервюта с болногледачи и хора от агенции, а финалната част от пиесата е завършена по време на есенната им резиденция на „ВТ Ивентс“ и ТАМ, Велико Търново.

Представлението се играе на български, немски и английски език със субтитри на български език. Екипът му, естествено, също е международен. Режисьор и сценограф е Бернхард Ойстершулте, драматург Гергана Димитрова, а в ролите ще видим Снежина Петрова, Мануела Саркисян, Вероник Кинен /Невена Калудова и Нейтън Купър. Ключов персонаж в пиесата е и специална кукла с човешки размер, изработена от Антие Тьопфер – германска артистка в областта на обектния, визуален и куклен театър. Тя беше в София специално, за да обучи актьорите как да взаимодействат и работят с нея. Музиката е на Юлиан Стоичков, а преводачи на пиесата са Александър Зицман и Александър Гюровски

За част от екипа на представлението това е втора театрална среща, тъй като някои от тях се познават от номинираната за „Икар“ (за драматургия) копродукция между „36 маймуни“ и TARTproduktion – „Пепеляшки ООД“.

През 2023 г. „37 клечки кибрит“ ще се играе няколко пъти в Щутгарт и Люксембург.

През ноември публиката има възможност да гледа още две представления на творческия тандем Здрава Каменова и Гергана Димитрова. На 23 ноември от 19:30 ч. в Сити марк център за изкуство ще бъде спектакълът „Дом за овце и сънища“. През октомври Здрава Каменова получи лично престижната награда „Брюке Берлин“ за 2020 г. за текста на пиесата. 

След октомврийското си турне, представлението „Машините са кучки“, написано от Здрава Каменова и Гергана Димитрова, ще се играе отново на софийска сцена. Датата е 29 ноември, мястото отново е Сити марк център за изкуство. И двете представления ще бъдат последни за тази година

– 

Проектът „Реализация на българи-немска театрална продукция“ се осъществява с подкрепата на Столична община, Столична програма „Култура“.

Той се реализира с подкрепата на Съюза за свободен танц и театър Баден-Вюртемберг със средства на Министерството за изследвания, наука и изкуства Баден-Вюртемберг, службата за „Култура“ на град Щутгарт, Свободната сцена за танц и театър Щутгарт (FTTS).  

С партньорството на РЦСИ Топлоцентрала (София) и Гьоте-институт България.

Пиесата се осъществява с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, програми Едногодишен грант и Творчески инициативи. 

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...