fbpx
18.6 C
София
14 август 2022 | неделя | 22:04

Затвориха за автомобили крайбрежната алея във Варна

Депутати от ГЕРБ скочиха срещу решението на областния управител Благомир Коцев

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Движението на автомобили по Алея първа вече ще бъде забранено, колите ще стигат само до паркингите в северната част на зоната, съобщи областният управител на Варна Благомир Коцев. По думите му заповедта ще бъде официално публикувана в понеделник, но вече е в сила, тъй като е с предварително изпълнение. Междувременно полицията ще постави нужните маркировка и знаци.

Той уточни, че сметоизвозването по алеята и зареждането на заведенията ще става както и досега. Областният управител каза още, че има спор между общината и МРРБ дали Алея първа е улица или брегоукрепително съоръжение, но е ясно, че е държавна собственост, което му дава право да се разпорежда и да издава заповеди за тази територия.

Позицията му бе подкрепена и от министъра на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер. Според него областният управител е предприел много позитивна стъпка за Варна, връщайки Алеята на пешеходците. В правомощията на кмета на града е да издава заповеди за много неща, но той не го прави от години, каза Лорер, цитиран от БТА.

Противоположна позиция изразиха пред журналисти варненски депутати от ГЕРБ-СДС. Според Павел Христов областният управител от години води кръстоносни походи срещу опитите на община Варна да ограничи движението на коли в Морската градина. По думите на Христов причината е, че Благомир Коцев и негови познати и приятели имат бизнес интереси в парка.

Според депутата адвокат Бранимир Балачев заповедта на областния управител е нищожна, защото той няма нужните правомощия и регулирането на движението в града не е в неговите компетенции. Който и гражданин да обжалва заповедта в административния съд, тя веднага ще падне, посочи юристът. Според него издаването на това разпореждане не е да реши някакви обществени интереси, а предизборна реклама на Благомир Коцев и „Продължаваме промяната“.

Красен Кралев допълни, че заповедта ще създаде огромни проблеми на тези, които трябва да я изпълняват и призова варненци да я обжалват в съда, за да видят управляващите, че не се работи по този начин, с рекламни акции.

Ние сме за Алеята да бъде укрепена, да има и велоалея, да се създаде регулация на движението и стриктно да се следи за скоростта на движение на колите, но не по този начин, с нищожна заповед, посочиха депутатите от ГЕРБ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img