fbpx
19.1 C
София
12 август 2022 | петък | 02:26

Държавата затваря ТЕЦ “Брикел”

Открити са "умопомрачаващи" нарушения при проверката миналата седмица в предприятието, каза Кирил Петков

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Държавата затваря ТЕЦ “Брикел”. Това обяви премиерът в оставка Кирил Петков. Причината – установени “умопомрачаващи” нарушения в предприятието, свързани със сериозно замърсяване на въздуха в Гълъбово.

Предприятието е трябвало да бъде затворено още през 2011 г., но заради “опъването на чадър” това не се е случило. Сега централата ще бъде затворена, като ще бъде предупредено за това ден по-рано, стана ясно от думите на Петков.

Огромните пропуски в дейността на централата са констатирани при внезапната проверка от миналата седмица, на която присъства лично премиерът в оставка. Установено е нарушаване на екологичното законодателството и на трудовите права на работещите в “Брикел”.

Констатирани са повече от 15 нарушения на пожарната безопасност, включително наличието на бензиностанция в рамките на комплекса, която не е регламентирана и се намира на близко отстояние до обекта.

“Има няколко сериозни нарушения на комплексното разрешително, както и системни нарушения за минал период от време, поради което ще наложим принудителна административна мярка “затваряне на ТЕЦ “Брикел”, потвърди и Борислав Сандов, вицепремиер и министър на околната среда и водите в оставка.

ТЕЦ-ът произвежда около един процент от ел. енергия на страната, така че няма опасност за енергийната сигурност на държавата.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img