30.11.2022 | сряда | 02:57

Защо тъпаците са обречени

Публикувано:

Сподели поста:

Тъпаците са обречени, но не разбират, че са обречени, защото са тъпаци. И е излишно да им обясняваш защо са обречени – няма да разберат – затова обясненията са за другите. Онези, които не са осведомени, не са се досетили, не са доразбрали, не са домислили, не са допреценили, но не са тъпаци. Онези, които все пак са готови да обмислят и възприемат разумни и смислени доводи дадености.

Съвсем излишно да се обяснява каквото и да било на Румен Радев, например. Или министъра на енергетиката Христов. Да не говорим за Путин.

И ето обяснението за онези, които не са като Радев, Христов и Путин.

Нефтът е гадна, мазна, миризлива и непотребна течност. Някога, преди откриването на двигателя с вътрешно горене земите, или по-скоро пустините, където е имало нефтени локви, са се продавали съвсем евтино, или въобще не са се продавали, защото никой не е искал да ги купува – не стават за нищо. Тези земи придобиват ценност заедно с нефта си, след откриването на двигателя с вътрешно горене. А той е открит от французите Леонар, Бо де Роша и от германеца Николаус Ото през втората половина на деветнадесети век, а по-нататък са усъвършенствани от Готфрид Даймлер, Карл Бенц и Рудолф Дизел.

И тези свои открития те не са направили ей-така, случайно, докато са ходили на лов, или докато са мъдрували в кръчмата. Техните открития се основават не на вековни, а на хилядолетни човешки достижения. За да стигне до двигателите с вътрешно горене цивилизацията е започнала от теоремата на Питагор, за да премине след това през стотици и дори хиляди малки и големи открития. През откриването на стоманата и начина на добиване й, през теориите за налягането на газовете, през запалването, коляновия вал и така нататък – наистина не могат да се изброят всички същностни открития на цивилизацията и преди всичко на европейската цивилизация.

Сега някой изключително тъп човек може да обяви, че ще започне научното и технологичното развитие на държавата си от нулата, за да бъде независим. Може и да му се получи, но за целта ще му трябват най-малко хиляда години, а той едва ли ще доживее и пет. Не защото е чак толкова възрастен, но при диктаторите насилствената смърт е доста честа. Става дума за Путин, ако някой не се е досетил, нали той обяви, че ще започне от нулата да изгражда високи технологии в Русия. Някой може да възрази :“ама как така ще е тъп, след като има такава власт „. С естествения отговор :“ а как има такава власт, след като е толкова тъп“. Има достатъчно примери за тъпаци и откаченяци с огромна власт.

Така че изостаналите народи / мнозинство, тоест/ нямат никакво основание да казват, че са ескплоатирани от развитите държави, които били забогатели на техен гръб, използвайки суровините им.

Напротив, развитите държави са дали стойност, смисъл и цена на суровините им. Затова при спад в промишлоното производство на развитите държави пада и цената на нефта. А също и на газа. Международният Валутен Фонд и Световната Банка предвидиха свиване на промишленото производство, което значи по-малко потребление на нефт и газ, което означава и намалено търсене, а намаленото търсене смъква цените. Не е толкова сложно, колкото изглежда.

Българският президент и едни хора от служебното му правителство, обявиха, обаче, че цените на газа и нефта паднали благодарения на техните благородните усилия. Което не означава, че усилията им са благородни, или че са се озорили по какъвто и да било начин, нито пък че са тъпи, приказвайки подобни глупотевини, а просто означава, че в България има достатъчно глупави хора, които да им повярват – поне хитреците те така са преценили.

Има нещо друго, обаче, за което президентът Румен Радев, министрите от правителството му, доста партийни водачи, а и много политици не могат да се договедят.

То е, че за един компютър винаги ще се намерят ламарини и пластмаси, много по-трудно ще се намерят платки, извънредно трудно ще се намерят чипове, а вече печелившите и смислени програми ще бъдат нещо достатъчно рядко, за да се превърнат откривателите им в милиардери /примерите са всеизвестни/.

Което означава, че газ, петрол, суровини и енергийни източници винаги ще се намерят, ако не от Русия, то от Алжир, или от Норвегия, или от Азербайджан, или от Саудитнска Арабия. И ако не е газ и петрол, то ще бъдат амомни електорецнтали и въглища, или водород, а най-вече слънчева и вятърна енергия. Между другото това лято соларните инсталации в Еевропийския Съюз произведоха 28% повече електроенергия в сравнение с миналата година, което означава, че Европа вече спестява 20 милиарда кубически метра газ на година. И че новите, възвръщаеми енергийни източници ще имат все по-голямо значение за цялостната енергийната независимост на Европа, която вместо за десетина година, както беше предвидено преди войната в Украйна, ще бъде постигната за три години.

Като тази зима ще бъде за европейците най-трудна, но след нея Русия ще остане без най-мощния си и платежоспособен потребител. Ще продава, наистина нефт и газ на Индия и Китай, но за „жълти юани и рупии“ и докато Съединените Щати ще започнат да пращат хора на Марс и да развиват космически туризъм, то Русия няма как да не се сурне към страните от третия и четвъртия свят, размахвайки ядрения си топор, като доказателство за едно измислено величие и в отчаян опит да бъде възприемана като могъща съвременна държава.

А ако след последните последните безумия на Путин, президентът на България и хората около него не са разбрали, че Газпром е военна дивизия на руската армия, че не е трябвало да отказват американските карга за втечнен газ и че по никакъв начин не е трябвало да разчита на руски енергийни доставки, то те са обречени. И за съжаление не само те, а и държавата, която управляват.

Иво Беров
Иво Беровhttp://www.newsone.bg
Иво Беров е роден на 12 декември 1953 г. в София. Завършва френска филология. Работи като каменоделец, пощальон, разносвач на мляко през нощта. От 1991 до 1994 г. работи в предаването на БНТ "Панорама", а след уволнението си оттам - във в. "Демокрация". По това време сатиричният му коментар "Хей, Лице" изобличава уродливостта на набиращия скорост жълт поръчков печат и вдъхновява една генерация млади журналисти.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...