fbpx
18.5 C
София
12 август 2022 | петък | 12:50

Зърнопроизводители заплашват с протести 

Причината е нерегламентирания внос на евтина пшеница и слънчоглед от Украйна

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Зърнопроизводители са категорични, че страната ни разполага с достатъчно собствени количества, а украинското зърно подбива цените. От бранша ще проведат заседание на Управителния съвет на Националната асоциация на зърнопроизводителите, за да решат какви действия да предприемат.

Според зам.-председателя на асоциацията Илия Проданов земеделците са силно притеснени, защото търговията е изключително слаба, а цените са подтиснати. 

“Себестойността е висока и общо взето никой не иска да продава. Има огромен внос, не само на слънчоглед, пшеница и на ечемик. Пpeпapaтитe, ĸoитo изпoлзвaт в Украйна ca много по-евтини и са зaбpaнeни y нac и в ЕС”, обяснява Проданов.

Той посочи, че идеята на ЕС е зърното от Украйна да минава транзитно, но според него се случва друго.

“Зърнопроизводителите в Украйна са принудени да продават много евтино, тъй като са в условия на война. Нашите притеснения са, че купуваното от там зърно не минава транзит, а остава в страната. Това за мен са комисионери, които искат да направят огромни печалби за кратък период от време”, коментира Проданов.

В момента у нас има преходен остатък от около 2 млн. тона пшеница от миналата година. Тазгодишната реколта, макар и малко по-слаба от рекордните количества през 2021-ва, все пак е добра. Добивите ще са около 6 млн. тона, което е три пъти повече от консумираното.

Илия Проданов потвърди, че зърнопроизводителите се готвят за протести, крайното решение ще бъде взето днес. 

- РЕКЛАМА -spot_img
Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://www.newsone.bg
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img