28.11.2022 | понеделник | 16:46

Заради безредици в пленарната зала бе дадена почивка

Публикувано:

Сподели поста:

Заради безредици в залата заседанието беше прекъснато и председателстващият Кристиан Вигенен даде почивка.

Поводът беше размяна на реплики между Искрен Митев от „Продължаваме Промяната“ и лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов по време на дебатите по промените в Закона за досиетата.

Стигна се до спречкване в пленарната зала.

Преди това имаше бурни дебати за разселването на бежанците от Украйна. Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

Декларацията бе във връзка с обявеното намерение на 30 май от страна на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

По думите на Чолаков в буферния център в Елхово „могат да пратят украинските майки с деца, само садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България“.

Чолаков настоя още утре в Комисията по правата на гражданите да бъде извикана директорката на Агенцията по бежанците, за да „бъде попитана украинците хора ли са и имат ли права“. Той апелира бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148 млн. евро европейска помощ за посрещане на бежанците.  

В декларацията се посочва, че изказването на Калина Константинова по отношение на бежанците от войната в Украйна е потресло всички. „Виждате форумите в интернет. Виждате какво мислят хората. Общественото мнение вече произнесе своята присъда – всички искат нейната оставка“, се заявява в декларацията.  

В текста се изтъква, че само 15 години след създаването на Третата Българска държава в периода 1894г.– 1896г. в страната ни са пристигнали 20 хиляди арменци. Припомня се още, че по време на Балканските войни техният брой става 35 хиляди, а малко по-късно идват още 22 хиляди. След 1917 г. през България минават 100 хиляди граждани на Руската империя, бягащи от червения терор, напомнят от ГЕРБ-СДС и изтъкват, че от тях 20 хиляди остават в България, допълва БТА.

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Задържаха под стража 26 годишен за притежание на 117 гр. марихуана

Районна прокуратура – Търговище привлече млад мъж от областния град към наказателна отговорност за държане без надлежно разрешително...

Двама загинаха при изпълнение на служебен дълг в Перник

При изграждане на канализация в кв.Хумни Дол в гр.Перник четирима от работниците са били затрупани от свличане на...

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...