fbpx
More

  Заради безредици в пленарната зала бе дадена почивка

  Поводът беше размяна на реплики между Искрен Митев от "Продължаваме Промяната" и лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов по време на дебатите по промените в Закона за досиетата

  Заради безредици в залата заседанието беше прекъснато и председателстващият Кристиан Вигенен даде почивка.

  Поводът беше размяна на реплики между Искрен Митев от “Продължаваме Промяната” и лидерът на “Възраждане” Костадин Костадинов по време на дебатите по промените в Закона за досиетата.

  Стигна се до спречкване в пленарната зала.

  Преди това имаше бурни дебати за разселването на бежанците от Украйна. Правителството изобщо не разбира концепцията на временната закрила. Това посочи Радомир Чолаков в декларация от името на парламентарната група на ГЕРБ-СДС.

  Декларацията бе във връзка с обявеното намерение на 30 май от страна на вицепремиера по ефективното управление Калина Константинова за прекратяване на интеграционния план за разселване на бежанци във вътрешността на страната.

  По думите на Чолаков в буферния център в Елхово “могат да пратят украинските майки с деца, само садисти, които са решили да изгонят тези хора колкото се може по-бързо от България”.

  Чолаков настоя още утре в Комисията по правата на гражданите да бъде извикана директорката на Агенцията по бежанците, за да “бъде попитана украинците хора ли са и имат ли права”. Той апелира бюджетната комисия да попита министъра на финансите къде са 148 млн. евро европейска помощ за посрещане на бежанците.  

  В декларацията се посочва, че изказването на Калина Константинова по отношение на бежанците от войната в Украйна е потресло всички. “Виждате форумите в интернет. Виждате какво мислят хората. Общественото мнение вече произнесе своята присъда – всички искат нейната оставка”, се заявява в декларацията.  

  В текста се изтъква, че само 15 години след създаването на Третата Българска държава в периода 1894г.– 1896г. в страната ни са пристигнали 20 хиляди арменци. Припомня се още, че по време на Балканските войни техният брой става 35 хиляди, а малко по-късно идват още 22 хиляди. След 1917 г. през България минават 100 хиляди граждани на Руската империя, бягащи от червения терор, напомнят от ГЕРБ-СДС и изтъкват, че от тях 20 хиляди остават в България, допълва БТА.