3.12.2022 | събота | 05:17

Запознайте се с китайския Холивуд

Публикувано:

Сподели поста:

Китай е построил собствен град на киното, който по мащаби и инфраструктура не отстъпва по нищо на неговия американски еквивалент в Холивуд. Градът е разположен на брега на Жълто море и носи символичното име Чайнаууд. Неговата площ е колкото 500 футболни игрища, а местните експерти искат да превърнат гигантския проект в напълно конкурентен на американския.

chinawood
Туристи се снимат пред една от възстановките на античен китайски дворец

„Отляво са студията, в които се снимат филмите, отдясно са ателиетата за декорите, обяснява Ли Янг, мениджър по комуникациите.

В студиото има т.нар. телереалност, разпространявана в интернет с 10 милиона гледания на епизод. Част от декорите са използвани за последно за заснемането на спортен баскетболен сериал. Снимките са продължили 3 месеца.

China's film city is making a comeback amid coronavirus - CGTN

Студията на Чайнаууд струват 6 милиарда евро, а размерите са огромни. Едно от тях се разполага на 10 000 квадратни метра – емблематичния кино гигант студио 23.

“ Студио 23 е с параметри 168 метра дължина, 160 метра ширина и 22 метра височина“, обяснява Сун Хенгкин, главен изпълнителен директор.

Epic Battles, Palaces and Concubines: A Chinese Studio's Vast World of  Fantasy - The New York Times

Целият комплекс е адаптиран за работа на чужди снимачни екипи. Визовите процедури са улеснени. Чайнаууд разполага с четири 5-звездни хотела, търговски център, училище и болница.

Пандемията обаче ограничава сериозно възможностите на международни екипи да използват декорите и техническите възможности, създадени в града. За щастие, вътрешните кино продукции продължават интензивния си снимачен процес и Чайнаууд на прилича на запустял снимачен исполин. Китай произвежда по 400 филма на година, но за разлика от Холивуд, износът им не се радва на сериозен успех.

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://www.newsone.bg
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.
София
облачно
5.1 ° C
5.6 °
4.8 °
90 %
1kmh
100 %
сб
8 °
нд
7 °
пн
8 °
вт
9 °
ср
8 °

Прочети още

Румен Радев: Вместо европейска солидарност, България получава цинизъм!

Президентът Румен Радев разкритикува думите на премиера на Нидерландия Марк Рюте, който разкритикува България, че всеки може да...

Какво да гледаме в HBO max през декември

Сред акцентите в празничния месец са блокбастърът Морбиус с Джаред Лето и филм-изненада, който ще бъде наличен на 16 декември....

„Брансън“ дебютира днес в HBO max

„Брансън“ - документалната поредица за световноизвестния предприемач дебютира в HBO Max „Винаги съм вярвал, че животът ти не е пропилян,...

Осем филма за празниците, които някои не биха харесали, но – струва ни се – на вас ще ви допаднат

Балът на чудовището, Братя Грим, Американски пай и още нетрадиционните кинопредложения от менюто на TV1000 Освен мигащите светлинки по...