fbpx
20.3 C
София
13 август 2022 | събота | 18:22

Започват проверки на украинското зърно, внесено у нас

В проверяващите екипи са включени специалисти от Агенцията по безопасност на храните и Областните дирекции по земеделие

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Започнаха проверките за качеството на внесеното у нас украинско зърно, заяви министърът на земеделието в оставка Иван Иванов. Резултатите се очакват през следващата седмица. В проверяващите екипи са включени специалисти от Агенцията по безопасност на храните и Областните дирекции по земеделие, съобщи министърът, който присъства в землището на ямболското село Козарево на закриване на жътвата.

“Нашата задача е единствено да гарантираме, че това, което е влязло, защото аз не мисля, че големи количества са влезли на територията на България, е безопасно за потребителите. Европейският съюз положи максимални усилия наличното количество зърно от Украйна да бъде изнесено, защото други страни-членки имат страхотни проблеми в посока продоволствената сигурност”, каза Иванов.

По думите му България има традиции и устойчивост в зърнопроизводството. “Тази година реколтата ще бъде не по-слаба от миналогодишната. Очакваме над 6 млн. тона произведена пшеница, която голяма част ще остане тук за консумация, традиционно, а другата ще бъде изнесена, разбира се”, заяви още той.

Относно въведената нулева ДДС ставка за хлебните изделия и брашното, земеделският министър в оставка заяви, че мярката вече дава резултат. “Това, че има в момента конкуренция между търговци и производители, ще даде отражение върху цената на хляба, но държавата е направила, каквото е необходимо в тази ситуация. И ще продължаваме да правим, за да гарантираме ниската цена на хляба и съответно неговото качество”, каза Иванов, цитиран от БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img