Снимка: СО

От 24 юни до 17 юли ще се проведе второто издание на Софийския фестивал на музикалния театър на лятна сцена Парк Военна академия, съобщават от Столичната община.

Фестивалът ще бъде открит на 24 юни от 20:00 часа от артистите на Музикалния театър с концертно изпълнение на мюзикъл “Фантомът на операта”. Артистите на театъра ще представят и най-доброто от световния мюзикъл в концерта-спектакъл “Една вечер с хитовете на “Бродуей” (26 юни).

Балет “Арабеск” показва на 3 юли своята лятна гала с избрани спектакли на хореографи от България и чужбина.

С най-актуалните мюзикълни и балетни заглавия от своя репертоар на фестивала гостуват театри от България, Сърбия и Северна Македония. Музикално-драматичен театър “Константин Кисимов” – Велико Търново ще представи на 25 юни мюзикъла “Вражалец” от Дечо Таралежков по комедията на Ст. Л. Костов. Държавната опера в Русе гостува на 2 юли с мюзикъла “Кой е Големанов” от Георги Костов по текст на Иво Сиромахов. Държавна опера – Пловдив ще потопи публиката в страстния свят на тангото на 9 юли с концерта “Картини от Пиацола”.

На 10 юли на фестивалната сцена в Парк Военна академия гледаме хитовия мюзикъл “Брилянтин” от Джим Джейкъбс, Уорън Кейси и Робърт Стигууд, постановка на Театрално-музикален и продуцентски  център – Варна.

Тази година фестивалът има и гости от чужбина. Народният театър на Ниш, Сърбия ще покаже на 1 юли мюзикъла “Някои го предпочитат горещо” по едноименната филмова комедия. Постановката на режисьора Александър Маринкович ще се играе на сцената на Музикалния театър от 19:00 часа.

На 8 юли в Парк Военна академия от 21:00 часа ще се играе балетният спектакъл “Госпожиците на Авиньон” на Националната опера и балет на Северна Македония. Режисьор е Олга Панго – най-значимият театрален и балетен хореограф в момента в Северна Македония. Същият ден в Музикалния театър тя ще води семинар с уъркшоп за навлизането на елементи от съвременния танц в класическия балет.

В рамките на фестивала на 25 юни ще се проведе семинар с уъркшоп и на големия театрален режисьор Небойша Брадич (Сърбия). Той ще говори за тенденциите в съвременния мюзикъл. На сцената на Музикалния театър Брадич постави преди две години мюзикъла “Цигулар на покрива”, който се превърна в явление за българската музикално-театрална сцена.

Фестивалът ще бъде закрит на 17 юли със спектакъла “Цигулар на покрива”.

Музикалният театър е учредител на фестивала, чиято цел е да показва най-новото в жанра на мюзикъла и съвременния балет, създадено от държавни, общински и независими музикално-театрални трупи. Амбицията им е той да се превърне в авторитетно международно събитие в жанра на музикалния театър.

Спектаклите се играят с начало 20:00 часа на специално построена фестивална сцена пред учебния корпус на Военна академия “Г.С.Раковски”.

Previous articleИскането за оставката на Никола Минчев като председател на НС е внесено
Next articleГЕРБ внесе промени в Изборния кодекс (ВИДЕО)
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here