fbpx
17.8 C
София
събота | 21.05.2022 | 12:02:11
събота | 21.05.2022 | 12:02:11
17.8 C
София

Започна плащането на данъци в София

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Местните данъци и такси в София могат да се плащат онлайн от вчера, а от днес, и на каса в районните данъчни отдели, по банков път или чрез финансови посредници, съобщиха от Столичната община.

Срокът, в който може да се ползва 5% отстъпка за данък сгради и данък МПС е 30 април 2022 г., при условие, че цялата дължима сума бъде внесена наведнъж. До края на април пък е крайният срок и за първата вноска на такса битови отпадъци, допълват от дирекция “Общински приходи” на общината.

От 8 януари в София вече може да се плаща данък МПС за 2022 г. За изминалите две седмици собствениците на превозни средства, регистрирани в столицата, са са платили над 6 млн. лв. за колите си.

През цялата минала 2021 г. внесеният в бюджета данък МПС е общо 112, 2 млн. лв., от които 64 млн. лв. са от физически лица.

132 млн. лв. са внесени в хазната на София през м.г. като данък недвижими имоти (ДНИ). От тези средства 62 млн. лв. са платени от физически лица – собственици на имоти.

Ако плащате местните си данъци и такси на части, сроковете, в които това трябва да се направи, без да се начислява лихва за забавяне, са:

Данък недвижими имоти и данък МПС:
30 юни – първа вноска и 31 октомври – втора вноска.

Такса битови отпадъци – четири вноски:
30 април, 30 юни, 30 септември и 30 ноември.

Ставките за местните данъци и такси не са променени и са същите като през миналата година.

Най-удобният начин за внасяне на местните данъци и такси е през портала на Столична община.

Там всеки собственик на имот или автомобил в София може да направи и справка какви задължения има към общинския бюджет.

Печатането на данъчните съобщения ще започне в средата на февруари, уточниха от “Общински приходи”. Те ще бъдат разпратени през март до тези собственици, които предпочитат да получат хартиени съобщения, вместо електронни на посочен от тях имейл адрес.

- Реклама -spot_imgspot_img
Георги Донков
Георги Донковhttp://www.newsone.bg
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук