fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:08

Започна обучение на екипи за спешна медицинска помощ по въздух

България е единствената страна в Европа, която няма подобна система

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Започва обучение на екипи, които са част от своевременното изграждане на системата за спешна медицинска помощ по въздух във Висшето военно-въздушно училище “Георги Бенковски”.

България е единствената страна в Европа, която няма подобна система. Първият медицински хеликоптер се очаква до края на годината.

Летателните медицински машини биха спомогнали за намаляване на жертвите – например при пътни инциденти с 25-30%. Статистическите данни сочат, че спешната помощ е най-ефективна през първите 60 минути след получаване на тежки наранявания.

ВВВУ “Г. Бенковски” и Медицинският университет в Плевен ще си сътрудничат в обучението на парамедици за действие в извънредни ситуации и за подготовката им в летателен режим за оказване на първа помощ. Има създадени условия във Висшето военно-въздушно училище обучението да започне още тази есен, казва неговият началник бригаден генерал Юлиян Радойски.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img