fbpx
18.8 C
София
20 август 2022 | събота | 05:45

Започна Общото събрание на прокурорите

Главният прокурор Иван Гешев благодари на магистратите за присъствието и ангажираността

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

С час закъснение, поради липса на кворум, започна Общото събрания на прокурорите, които трябва да изберат нови представители във ВСС. Точно в 11:00 часа главният прокурор на Република България Иван Гешев обяви, че започва Общото събрание на прокурорите за избор на членове на Висшия съдебен съвет и съобщи, че присъстват 446 прокурори от общо 1 512 с право на глас. Сред тях и кандидатите – Добринка Калчева – прокурор в Апелативна прокуратура – Пловдив, Владимир Чавдаров – апелативен прокурор на Апелативна прокуратура – Варна, Красимира Филипова – заместник главен прокурор при Върховна касационна прокуратура, Николай Димитров – прокурор във Върховна касационна прокуратура, Владимир Николов – окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Плевен, Пламен Петков – прокурор в Софийска районна прокуратура, Станислав Стойков – прокурор в Софийска градска прокуратура и Димитринка Шкодрова-Георгиева – заместник окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Ямбол.

Главният прокурор благодари на магистратите за присъствието и ангажираността, и анонсира, че събранието ще започне с представяне на филм за дейността на прокуратурата, който предстои да бъде разширен и завършен през есента. Идеята на филма е да запознае българските граждани с работата на прокурора и следователя, и цената, която всеки от тях плаща с избора на професията. Г-н Гешев акцентира, че тази професия е призвание, защото „чрез закона се борим за справедливост за българските граждани и обществото“.

Работата на Общото събрание ще продължи с избор на председател на събранието, след което ще бъде определен съставът на избирателната комисия и на двете избирателни секции – за електронно дистанционно гласуване през интернет и с хартиени бюлетини. Прокурорите ще приемат решение за времето за изслушване на всеки от кандидатите, по азбучен ред. Те ще представят своите концепции за дейността на ВСС и ще отговорят на въпроси, поставени от членовете на Общото събрание и на Избирателната комисия, включително на получените по чл. 29и, ал. 2 от ЗСВ.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img