fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:37

Започна мегапроцесът за срутването на моста “Моранди” в Генуа

Според прокуратурата повечето от обвиняемите са знаели, че мостът може да падне, но не направили нищо

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

В Генуа започна мащабен процес във връзка със срутването моста “Моранди”. Инцидентът стана на 14 август 2018 година. Загинаха 43 души.

Обвинени са 59 души. Сред тях са бивши висши ръководители и специалисти на Autostrade и на Spea – компанията за поддръжката и инспекциите на моста, настоящи и бивши ръководители и служители на Министерството на инфраструктурата.

Обвиненията са по различни причини като множествени умишлени убийства, убийства на пътя, умишлено срутване, бездействие по служба, посегателство върху безопасността на транспорта и др.

Според прокуратурата повечето от обвиняемите са знаели, че мостът може да падне, но не направили нищо, предава БНТ.

Ще бъдат изслушани 178 свидетели сред които бившите министри Грациано Делрио и Антонио Ди Пиетро както и над 200 граждански страни, без комитета на близките на загиналите. Разследваните за административна отговорност Autostrade и Spea платиха около 30 милиона евро и са извън процеса по този параграф.

Поради големият брой на участващите в него, той се провежда едновременно в няколко зали. Ограниченият достъп на медиите доведе до тяхното недоволство.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img