28.11.2022 | понеделник | 16:25

Започна извозването на последните групи украински бежанци от буферния център в Елхово

Публикувано:

Сподели поста:

Започна извозването на последните групи украинци от буферния център в Елхово към държавни бази за настаняване. До края на днешния ден шест автобуса ще извозят 220 бежанци към Пампорово, Павел баня и София. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

По думите ѝ след приключване на преместването временният център в Елхово ще спре да функционира. При необходимост, нови групи украински бежанци ще се приемат само в буферния център в Сарафово и оттам ще бъдат разпределяни към почивните бази в страната, в които ще останат до 31 август.

Разпределителният център в Елхово бе изграден през 2019 г., за да поеме мигрантски натиск от нелегално преминали през българо-турската граница. Буферната зона разполага с 221 жилищни фургона, оборудвани с по две двойни легла на вишки и гардероб, както и 40 фургона с бани и тоалетни. До този момент центърът не бе използван и украинските бежанци бяха първите, настанени в него, допълва БТА.

Относно настаняването в държавни бази, Калина Константинова каза по-рано днес в парламента, че това става с решение на правителството и заповеди на отделните ресорни министри. Вярвам, че държавните служители ще намерят в сърцето си съпричастност и ще намерят алтернативни варианти за почивка, коментира Константинова.

На въпрос за подкрепата, която трябва да получим от ЕС, вицепремиерът каза, че до момента допълнителни средства не са заделени за нито една държава за кризата с бежанците. Това, което е дадено, е гъвкавост всички средства, които не са разходвани по предходните оперативни програми, да бъдат пренасочени за мерки с бежанската криза, посочи тя. Константинова каза, че тези средства в момента в оперативните програми са около 150 млн. лева, като от тях 52 млн. за април са платени към хотелиерите.

Вицепремиерът отбеляза, че в петък са били заделени 12 млн. лева, насочени към БЧК, областни управи, Министерски съвет, за буферни зони, хигиенни пакети, за изхранване в места без храна, за подкрепа на неправителствени организации и за колцентъра, и тези пари още не са изхарчени. Константинова допълни, че 12,7 млн. лева са за мерки за стимулиране на заетост към Министерството на труда и социалната политика, които са тръгнали тази седмица.

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://www.newsone.bg
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.
София
облачно
4.1 ° C
4.6 °
3.7 °
74 %
2.6kmh
100 %
пн
4 °
вт
4 °
ср
4 °
чт
4 °
пт
8 °

Прочети още

Началото на 20-ото издание на благотворителната инициатива „Българската Коледа“

На 29 ноември, вторник, от 12.00 часа във Велико Търново президентът Румен Радев ще обяви началото на 20-ото...

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с манипулиране на машинния вот

Днес, 28.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) се самосезира по повод публикации в медиите, съдържащи твърдения, че машинният...

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

Мъж е задържан за опит за убийство, което останало недовършено

СОС трябва да определи сроковете за възстановяване на Мемориала на Първи и Шести пехотни полкове

След дълги години отлагане и прехвърляне на отговорността между институциите общинските съветници на ВМРО в Столична община предприеха...