fbpx
More

  Започна извозването на последните групи украински бежанци от буферния център в Елхово

  Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева

  Започна извозването на последните групи украинци от буферния център в Елхово към държавни бази за настаняване. До края на днешния ден шест автобуса ще извозят 220 бежанци към Пампорово, Павел баня и София. Това съобщи председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева.

  По думите ѝ след приключване на преместването временният център в Елхово ще спре да функционира. При необходимост, нови групи украински бежанци ще се приемат само в буферния център в Сарафово и оттам ще бъдат разпределяни към почивните бази в страната, в които ще останат до 31 август.

  Разпределителният център в Елхово бе изграден през 2019 г., за да поеме мигрантски натиск от нелегално преминали през българо-турската граница. Буферната зона разполага с 221 жилищни фургона, оборудвани с по две двойни легла на вишки и гардероб, както и 40 фургона с бани и тоалетни. До този момент центърът не бе използван и украинските бежанци бяха първите, настанени в него, допълва БТА.

  Относно настаняването в държавни бази, Калина Константинова каза по-рано днес в парламента, че това става с решение на правителството и заповеди на отделните ресорни министри. Вярвам, че държавните служители ще намерят в сърцето си съпричастност и ще намерят алтернативни варианти за почивка, коментира Константинова.

  На въпрос за подкрепата, която трябва да получим от ЕС, вицепремиерът каза, че до момента допълнителни средства не са заделени за нито една държава за кризата с бежанците. Това, което е дадено, е гъвкавост всички средства, които не са разходвани по предходните оперативни програми, да бъдат пренасочени за мерки с бежанската криза, посочи тя. Константинова каза, че тези средства в момента в оперативните програми са около 150 млн. лева, като от тях 52 млн. за април са платени към хотелиерите.

  Вицепремиерът отбеляза, че в петък са били заделени 12 млн. лева, насочени към БЧК, областни управи, Министерски съвет, за буферни зони, хигиенни пакети, за изхранване в места без храна, за подкрепа на неправителствени организации и за колцентъра, и тези пари още не са изхарчени. Константинова допълни, че 12,7 млн. лева са за мерки за стимулиране на заетост към Министерството на труда и социалната политика, които са тръгнали тази седмица.