7.12.2022 | сряда | 14:19

Заместник главният прокурор Десислава Пиронева присъства на 17-ата пленарна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори в гр. Страсбург

Публикувано:

Сподели поста:

Заместник главният прокурор при Върховна административна прокуратура Десислава Пиронева присъства на 17-ата пленарна среща на Консултативния съвет на европейските прокурори (КСЕП), която се проведе на 3-4 октомври 2022 година в гр. Страсбург, Франция.

Основна тема на събитието беше ролята на прокурорите за защита на околната среда. Участниците обсъдиха състоянието и развитието на държавите-членки в областта на наказателноправната рамка и обхвата на престъпленията против околната среда; ролята на административноправната регламентация, свързана със защитата на околната среда; други законови разпоредби и процедури по темата, а така също и свързани с необходимостта от специализация, развитие на международното сътрудничество при такива разследвания и необходимото взаимодействие със специализирани структури, с компетентност в областта на опазването на околната среда.

Заместник главният прокурор Десислава Пиронева взе активно участие в обсъждането, като даде примери от България за казуси, свързани с престъпления против околната среда и как Прокуратурата на Република България работи по тях.

Участниците в 17-ата пленарна среща проведоха дискусия относно настоящата ситуация, отделните аспекти и посланията на обсъжданото становище и предизвикателствата, пред които са изправени прокурорите и прокурорските структури, участващи в КСЕП, както и ключови стратегически приоритети и политики по инициатива на Съвета на Европа.
На редовната среща се представи дейността на КСЕП през изминалата година и бъдещите приоритети и перспективи, избрани бяха президент и вицепрезидент за следващия мандат, както и нови членове на Бюрото. Обсъдени бяха теми за следващи форуми на КСЕП.

Освен представители на държавите с прокурорски структури, участващи в КСЕП, на форума присъстваха и взеха участие чрез видеовръзка и различни експерти от структури и специализирани служби от Европа, от Европейската комисия и други, работещи по темата, сред които и вицепрезидентът на Евроджъст – г-н Бостиян Скрлец.

Консултативният съвет на европейските прокурори е консултативен орган към Комитета на министрите на Съвета на Европа и е създаден с решение на заместник-министрите от 13 юли 2005 г. Ежегодно в него участват прокурори от всички държави членки на Съвета на Европа, като през 2022 г. те са 46. ПРБ участва във всички срещи на Консултативния съвет на европейските прокурори, които се провеждат от 2007 г. насам.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
разкъсана облачност
8.8 ° C
11.1 °
7.8 °
75 %
1kmh
40 %
ср
9 °
чт
10 °
пт
11 °
сб
14 °
нд
11 °

Прочети още

Николай Шушков е назначен за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството

Със заповед на министър-председателя Гълъб Донев за заместник-министър на регионалното развитие и благоустройството е назначен Николай Шушков. До...

„МФГ Инвест“ ЕАД предизвика интерес за над 4 млн. лв. на борсата

Инвестиционната компания „МФГ Инвест“ ЕАД проведе успешен аукцион за първично публично предлагане на сегмента BEAM на Българска фондова...

Ръководството на ММС представи новата програма за олимпийска подготовка

Министърът на младежта и спорта Весела Лечева, заместник-министър Петър Георгиев и съветникът в политическия кабинет Георги Александров представиха...

Иван Ченчев: Правителството на Радев започна орязване на социални придобивки

Президентът изтегли специалните сили от границата “Ние от БСП казваме, че е цинично онова, което се случи по отношение...