fbpx
More

  Зам.- шефът на Съюза на погребалните фирми разкри ужасяваща схема с кремации

  Стоян Макреев е с над 20 години в бранша с траурни услуги

  Зам.-председателят на Съюза на погребалните фирми в България Стоян Макреев разкри ужасяваща схема за общия гроб край Клисура с тела на хора, които е трябвало да бъдат кремирани.

  Макреев е с над 20 години в бранша с траурни услуги и е пряк свидетел на задържането на 51-годишен Георги Енев, заподозрян за измамите с кремация.

  „Всичко, което разбрах е, че в понеделник сутринта през социалните мрежи започна да се разпространяват снимки. Разбрах, че това се случва в село Клисура, община Банкя. Между 11:30 сутринта отидох на въпросното гробище. В момента, в който влизах в калната алея, излезе патрулка и си замина. Влязох вътре и заварих човек, който се представи за шеф на криминална полиция, една госпожа и един познат, който го знае цяла Банкя – Жоро Енев,“ разказа за БНТ Стоян Макреев.

  Снимка: NewsONE

  „Когато влязох на самото гробище и видях пред първия ред гробове прясно изкопана земя и се насочих натам. В този момент въпросният господин ме попита: накъде съм тръгнал, аз отговорих: Това е публично общинска собственост, където съм тръгнал, съм тръгнал. Казали му да ходи нагоре, но не и към мястото, където са труповете,“ разкри Макреев.

  „Предполагам, че това нещо в този район се случва повече от 20 години. Там нещата са разграден двор. Тази, която е кметски наместник там ми казва, че тя не знае, че трябва да се води регистър на всеки починал, че тя никога не е определяла гробното място. От 4 години откакто е кметица и било спуснато да събира за старите гробове такси.

  Снимка: NewsONE

  Значи общината да си прибере таксите, ама това, че има грижата да направи регистър на всяко гробно място, да съблюдава санитарния срок от 8 години. Вие представяте ли си примерно на колко покойници са отваряни гробовете преди осмата година? Тези нарушения какво се случва с тях? Гробището няма ограда. За всяко гробище кметът отговаря, никой друг. Това е публично общинска собственост,“ сподели Макреев.