fbpx
More

  Зам.-министър Грибнев: До няколко месеца стартираме обученията на работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала

  4040 от работещите в центрове за спешна помощ са преминали успешно обучението

  “До няколко месеца, буквално в началото на есента, стартираме обученията на работещите в спешните отделения на болниците с над 50% държавно участие в капитала. Предвидили сме тези обучения, заложени в проекта „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“(ПУЛСС), да започнат веднага след като приключат петдневните практически и теоретични курсове на работещите в центровете за спешна медицинска помощ в страната. Изпълнението на проекта беше забавено заради пандемията, но сега наваксваме бързо.“ Това обсъди заместник-министърът на здравеопазването д-р Петър Грибнев на среща с директора на Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ д-р Росен Радев и екипа му, съобщи Министерство на здравеопазването.

   Заместник-министърът посети Националния център, за да се запознае на място с напредъка в изпълнението на проект  „Подобряване на условията за лечение на спешните състояния“, финансиран от Европейския социален фонд по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ 2014 – 2020 с бенефициент Министерството на здравеопазването.

  „Основна цел на този проект е да подобрим качеството на предоставяната спешна медицинска помощ чрез инвестиции в човешкия ресурс – под формата на продължаващо обучение и придобиване на нови знания, умения и компетентности. В този смисъл съм удовлетворен от обратната връзка и висока оценка, която ни давате. Мога да обобщя от разговорите си дотук, че основното искане към нас е такива тематични обучения за повишаване на професионалната компетентност да се организират по-често. Добрата новина е, че след края на проекта Националният център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ ще продължи да организира обучения, съобразени с потребностите на работещите в системата и с най-добрите практики в областта“, посочи Грибнев в разговор със спешните екипи.

  „Тази седмица курсове преминават 111 служители от 11 центъра за спешна медицинска помощ (Благоевград, Бургас, Варна, Кърджали, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Пловдив, София, Стара Загора и Хасково). В петък броят на работещите в центровете за спешна медицинска помощ – лекари, медицински сестри, акушерки, фелдшери, лекарски асистенти, парамедици и шофьори на линейки, преминали обучението по ПУЛСС, ще надмине четири хиляди души. Имаме пълна готовност, техническа и кадрова обезпеченост, веднага след курсовете на ЦСМП да стартираме и обучението на колегите от болничната спешна помощ“, обясни д-р Росен Радев.

  Курсовете ще продължат да се провеждат в Националния център за обучение и квалификация в системата за спешна медицинска помощ, а лектори отново ще бъдат водещи наши лекари с богат професионален опит. Теоретичните обучения отново ще са с продължителност 15 часа седмично, а практическата част ще трае 17.5 часа, като обучаваните ще са разпределени в групи до 12 човека. 

  В изпълнение на проекта надграждащи знания и умения за работа със спешни пациенти ще получат близо 7000 души, ангажирани в системата на спешната медицинска помощ у нас.