fbpx
18.2 C
София
сряда | 25.05.2022 | 00:44:13
сряда | 25.05.2022 | 00:44:13
18.2 C
София

Залесяват “Новата гора на София” с 86 000 фиданки дъб

Тя ще бъде разположена на площ от 137 дка в землището на с. Негован

- РЕКЛАМА -spot_img
- Реклама -spot_imgspot_img

Започва залесяването на “Новата гора край София”. Тя ще бъде разположена на площ от 137 дка в землището на с. Негован в район „Нови Искър“. Това съобщиха от пресцентъра на Столична община.

Новата гора – Негован е втора инициатива на Столична община за залесяване в крайградски райони и създаване на зелен пояс. С помощта на доброволци в рамките на 4 сезона тази пролет ще засадим 86 000 фиданки дъб, с което ще възстановим загубените в района крайречни гори.

Тази пролет в рамките на няколко уикенда ще се провеждат залесителни кампании.

Дните, в които ще се извършва залесяване тази пролет: 9, 10, 16, 17, 30 април и 1, 7 и 8 май. Гората край Негован е част от инициативата „Новата гора на София“ по идея на кмета на София Йорданка Фандъкова, с която Столичната община засажда нови горски масиви в крайградските райони на града, като част от мерките за подобряване на качеството на въздуха. Целта е създаване на зелен пояс.

Новият терен е избран съвместно с кмета на район „Нови Искър“ г-жа Даниела Райчева и кмета на с. Негован Валентин Павлов. Инициативата „Новата гора на София“ стартира преди няколко години, 2018 г., със залесяване край “Суходол”. В рамките на 6 залесителни сезона заедно с доброволци засадихме над 100 000 акации и липи на 225 дка.

Засаждането се организира със съдействието и под експертизата на лесовъдите от общинското предприятие „Управление на общински земи и гори“ към Столична община.

- Реклама -spot_imgspot_img
Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://www.newsone.bg
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .
Последни новини
- Реклама -spot_img
Още новини
- Реклама -spot_img

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Моля, въведете коментар!
Моля, въведете името си тук