fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:38

Свиленски: Законът за противодействие на корупцията е внесен, но от ИТН казаха, че не искат да се приема

Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов заяви, че в последните дни "Продължаваме Промяната" и БСП са се "упражнявали" върху тях

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Законът за противодействие на корупцията е внесен на първо четене, но ИТН казаха, че не искат да се приема. Това заяви председателят на парламентарната група на БСП Георги Свиленски на брифинг в Народното събрание.

“‘Когато беше предложена програмата вчера, те гласуваха против. Днес, когато беше предложено удължаване на времето, за да се обсъди Законът за противодействие на корупцията, ДПС и ГЕРБ излязоха от залата и се видя, че няма кворум, всички депутати на ИТН се наредиха, за да могат сега да ви кажат, че са борци с корупцията”, коментира Свиленски.

Той заяви, че ИТН са били против гледането на програмата за законодателна дейност и избора на Бойко Рашков за шеф на комисията за противодействие на корупцията.

“Те не искат нито Бойко Рашков, нито законът за противодействие на корупцията да се приеме. Борците с корупцията се виждат по гласуванията. Те имаха възможност вчера да оставят в програмата разглеждането на този закон”, посочи председателят на ПГ на БСП.

Свиленски коментира, че ИТН са имали възможност да подкрепят правителството, но никога не са искали това и допълни, че за четвърти път са хвърлили държавата в  хаос и избори. 

Повод за размяната на реплики стана програмата за работата на Народното събрание, за преговорите за съставяне на кабинет с третия мандат, за предложението Асен Василев да бъде номинация за премиер и др.

Снимка: Интернет

Председателят на парламентарната група на ИТН Тошко Йорданов заяви, че в последните дни “Продължаваме Промяната” и БСП са се “упражнявали” върху ИТН.

“Как ние сме някаква спирачка за антикорупционно законодателство, в момента в залата кворумът падна поради липсата на БСП”, посочи той причината законопроектът да не мине дори на първо четене.

От ИТН аргументираха изявлението си с това, че лицемерието трябвало да се види. Станислав Балабанов добави, че те са били готови да удължат времето на НС, за да може на първо четене този антикорупционен закон да мине, но според него, борците срещу корупцията – БСП, са решили да счупят кворума. Той предрече, че очаква в предизборната кампания БСП, ПП и “Демократична България” да говорят колко са лоши ИТН.

“Отиваме на избори с високо вдигнати глави”, заяви той.

Попитани дали “виждат вина“ в министъра на енергетиката в оставка, излъчен от тяхната квота, за кризата в сектора, Тошко Йорданов каза, че всички важни решения, които са довели до грешната енергийна стратегия и огромната цена на газа, са взети еднолично от Асен Василев.

- РЕКЛАМА -spot_img
София-Никол Николова
София-Никол Николоваhttp://www.newsone.bg
София-Никол Николова има опит като репортер в информационна агенция. Работила е и в сферата на рекламата. Обучава се в бакалавърска програма “Връзки с общественноста” на СУ „Св. Климент Охридски“. Обича да пътува и се занимава със спортно катерене.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img