fbpx
27 C
София
12 август 2022 | петък | 15:40

Захарова: Решението на България за изгонване на руски дипломати е взето по поръчка на външни сили

Говорителката на руското МВнР заяви, че "загубилият доверие парламент и българския кабинет в оставка опитват да нанесат разрушителен удар върху отношенията с Русия"

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

България взе решение да изгони 70 служители на руското посолство по поръчка на външни сили, каза днес на пресконференция говорителката на руското външно министерство Мария Захарова, цитирана от ТАСС и БТА.

“Това, което дойде вчера от България, дори не толкова от България, колкото от политическите кулоари на българските институции на властта … не е направено в интерес на България и нейните граждани. Това е направено по поръчката на външни сили”, каза тя, коментирайки вчерашното решение на София да изгони 70 служители на руското посолство.

Говорителката каза, че външни сили “под фалшив предлог се стремят да насъскат една срещу друга европейските държави и Русия, цинично манипулират несамостоятелни правителства и политици, разрушават всичко, създавано десетилетия наред на европейския континент”.

Захарова отбеляза, че решението на България е “опит на загубилия доверие парламент и българския кабинет в оставка да нанесат разрушителен удар върху отношенията с Русия и запазващите се механизми за двустранен диалог”. “Това, което досега не бяха разрушили за толкова години, явно са сметнали за необходимо да разрушат сега, отдръпвайки се от и потъпквайки двустранните отношения”, добави говорителката.

Тя подчерта, че Русия си запазва правото на ответни политически и дипломатически мерки, включително с асиметричен характер.

- РЕКЛАМА -spot_img
Нели Ставрева
Нели Ставреваhttp://www.newsone.bg
Журналист с дългогодишен опит в печатни и електронни издания. Дипломиран журналист в “Университета за Национално и световно стопанство”. Работила е като редактор и продуцент във водещи български масмедии.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img