fbpx
More

  Заев хвърли оставка след провал на местните избори, нов премиер ще говори със София за ЕС!

  В срок от 10 дни президентът на Северна Македония трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителстсво

  Премиерът на Северна Македония Зоран Заев подаде оставка след категоричната загуба на неговия Социалдемократически съюз на балотажа на местните избори в неделя. Освен поста в правителството, Заев напуска и председателското си място в СДСМ. Така Скопие остава без функциониращ кабинет в изключително важен момент от борбата на югозападната ни съседка за започване на преговори за присъединяване с ЕС.

  Според Заев, мандатът трябва да остане в ръцете на СДСМ и формацията да довърши четиригодишния си мандат, който спечели на изборите миналата година, в коалиция с Демократичния съюз за интеграция и други политически формации. По негово мнение оставката му не трябва да доведе до нови предсрочни парламентарни избори.

  “Оставам на тази позиция. Предстоят отлични и неповторими 2 години и половина за работа и икономически успехи, от които полза ще има целият народ и държавата”, каза Заев.

  Данела Арсовска: Мръсната кампания на СДСМ показва безсилие и отчаяние, заслужаваме по-добро от това, което имаме - Фактор
  Подкрепената от опозиционната ВМРО-ДПМНЕ Данела Арсовска спечели балотажа в Скопие

  Тъй като досегашният премиер на РСМ подава оставка и от председателското място на мандатоносителя, то СДСМ трябва да избере нов лидер. На този етап обаче не е ясно кой ще бъде той и дали ще поеме премиерския пост.

  Какво следва оттук насетне?

  Заев трябва да изпрати писмено уведомление до председателя на парламента, че подава оставка, а оттеглянето му означава оставка и за целия кабинет, съгласно чл. 93 от конституцията на страната. В срок от 10 дни президентът трябва да връчи мандат за съставяне на ново правителство на партиите, които имат мнозинство в парламента. Получилият мандата има срок от 20 дни, за да предложи на Народното събрание програма и състав на новото правителство.

  Оставката на Заев не означава, че неговият СДСМ не може да състави нов кабинет. Напротив, като най-голяма парламентарно представена формация, това ще бъде първата сила, която ще получи мандат. Оттук насетне остава въпросът има ли кой да наследи Заев. В контекста на българо-македонските отношения сериозна въпросителна виси и по темата как, оттук нататък, ще се водят преговорите за вдигане на ветото на София за започване на преговори с ЕС.

  ВМРО-ДПМНЕ е абсолютен победител след втория тур на местния вот в Северна Македония. Партнията печели изборите в 20 общини, сред които Охрид, Битоля, Вевчани, Македонски брод, Ресен, Гевгелия, Радовиш и др. Подкрепяната от ВМРО-ДПМНЕ независима кандидатка Данела Арсовска спечели кметското място в Скопие.

  Социалдемократическият съюз печели само в седем по-малки общини, Демократичният съюз за интеграция – също, Алиансът за албанците/Алтернатива печелят две общини, както и партията Беса. Демократическата партия на албанците печели едно кметско място.