27.01.2023 | петък | 06:31

Задълбочаваме сътрудничеството с Азербайджан и Грузия

Публикувано:

Сподели поста:

В рамките на международното изложение в Испания заместник-министър Ирена Георгиева проведе редица двустранни срещи. Поглед към Изтока и задълбочаване на сътрудничеството в пределите на Азия – това бе част от фокуса на проведените срещи. 

Българският заместник-министър обсъди с председателя на Държавната агенция по туризъм на Азербайджан Фуад Нагиев възможността за откриване на директна самолетна линия между България и Азербайджан. В разговора двамата отбелязаха традиционно добрите отношения между България и азиатската кавказка държава. Те обсъдиха развитието на туризма след пандемията от COVID-19, променената структура на потоците туристи, посещаващи България и възможностите за увеличаване на двустранния туристопоток, като част от това може да се случи именно с възобновяването на директни полети.

Заместник-министър Георгиева посочи още, че България ще бъде страна партньор на Азербайджанското международно туристическо изложение в Баку през 2023 г. От своя страна Фуад Нагиев съобщи, че ще участва в 68-та Сесия на Регионална комисия „Европа“ на СОТ.

Друга държава, с която има потенциал за развитие на двустранния туристопоток, е Грузия. В рамките на Международното туристическо изложение FITUR в испанската столица, заместник-министър Ирена Георгиева се срещна с Мая Омиадзе, председател на Грузинската национална туристическа администрация и с г-жа Тамат Кориаули, първи заместник-председател. 

По време на разговорите бе обсъдено състоянието на туристическия сектор в двете страни, какви са проблемите и предизвикателствата след световната пандемия и делът на туризма в БВП във всяка една от страните. Беше обменена и коментирана информация относно целевите пазари и приоритетите за сектор туризъм в двете държави. Ирена Георгиева и представителите на грузинското управление в туризма споделиха мнения и идеи за облекчаване на процеса по издаването на визи и бяха единодушни, че министерствата на външните работи на България и Грузия следва да бъдат запознати с поставените въпроси за последващи действия. 

В разговорите беше отбелязана готовността за развитие на двустранното сътрудничество в сферата на туризма, в т.ч. и в рамките на Междуправителствената смесена комисия за икономическо сътрудничество.

Омиадзе и Кориаули изразиха готовност за последващи контакти на най-високо ниво с българското министерство на туризма и по време на Берлинското изложение ITB, както и през май 2023 г. на заседанието на 68-та среща на Регионална комисия „Европа“ на СОТ в София.

Новините от България

Следете новините от всяка община в България в национална информационна медия "България1".

meteoONE

София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °
newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
слаб снеговалеж
-0.8 ° C
-0.4 °
-1.2 °
96 %
1.5kmh
100 %
пт
1 °
сб
1 °
нд
1 °
пн
2 °
вт
1 °

Прочети още

Оригиналният HBO драматичен сериал „Наследници“ се завръща с четвърти сезон на 27 март

Създаден от Джеси Армстронг, четвъртият сезон на наградения с Emmy® оригинален драматичен сериал на HBO Наследници дебютира в...

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа

Костадин Костадинов: ДБ и ПП саботираха съдебната реформа #саботаж #НПК #съдебна #реформа #разследване #ПП #ДБ #заседание #Възраждане #ИванГешев

Информация за състоянието на републиканските пътища към 17:30 ч. на 26.01.2023 г.

МЕТЕОРОЛОГИЧНА ОБСТАНОВКА: Температурите са в интервала от -5 С до +9°С. Времето над страната е облачно. Слаб вятър духа в областите:...

Георги Първанов: Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата

Ние от коалиция „Левицата“ получаваме зелена улица и ставаме алтернативата. Особено на фона на безпринципния изблик на любов...