fbpx
More

  За рая на дигиталните номади в Банско и сноуборда в Пирин разказва пътешественикът Мария Стоянова

  Тя е един от създателите на общността Snowboarding GIRLS Bansko

  Тя е космополитно момиче, блогър, пътешественик с около 30 посетени страни зад гърба си, дигитален номад, който без проблем работи от уюта на дома си в Банско или пък от ски пистата, запален фен на сноуборда. Тя е Мария Стоянова. Автор на блога Travelling Buzz, популярен не само в България, но и в цял свят. Завършва туризъм, работи като журналист, но през 2014 г. тръгва по пътя към мечтата си. Превръща се в дигитален номад, който работи от всяка точка на света. Вече няколко години е част от екипа на Travel Massive  – платформа за споделяне на иновативни проекти в туризма с над 80 хиляди потребители от цял свят. Екипът ѝ дава гласност на най-готините стартъпи, организации и предприемачи в туризма.

  Снимка: Личен архив

  През лятото на 2020 г. създава своя подкаст The Road Trip Podcast, където разговаря с приключенци за техните интересни преживявания и места, които са посетили. Планирала е в новите епизоди да обърне по-голямо внимание на околната среда – спасяването на Синеморец и Странджа, опазването на дивите мечки в България и други. Остава ѝ само да слезе от сноуборда, за да ги запише.

  Мария е живяла в Испания, Словения и Холандия. Преди година и половина се мести от София в Банско. Преди пандемията мисли отново да напусне България, но планинският град я задържа на родна земя.

  Последната ѝ инициатива е създаването на общността Snowboarding GIRLS Bansko. За нея, както и за живота в полите на Пирин, разказва Мария.

  Здравей, Мария! Къде те откривам в момента?

  В Банско, където живея последната година и половина. Тъкмо се прибирам от сутрешна сноуборд сесия.

  Снимка: Личен архив

  Как едно толкова космополитно момиче, пътешественик, блогър, решава да се премести да живее в Банско?

  В Банско има страшно голяма общност от дигитални номади от целия свят, за която ние, българите, не подозираме. И тъй като работя дистанционно от вече 8 години, тази среда е много благоприятна за мен. В Банско има споделени пространства за работа, които привличат дигитални номади, които могат да работят отвсякъде и в същото време да се наслаждават на възможностите за зимни спортове, природа, минерални извори и още много интересни активности в града. Въпреки размера си, в Банско има толкова много неща за правене, че тук всеки ден е различен. А и да виждаш Пирин от прозореца си всяка сутрин, е просто невероятно.

  Снимка: Личен архив

  Откриваш ли съмишленици в Банско – млади хора, с които да пътуваш, работиш и да се забавляваш?

  Да, даже прекалено много! Всички над 150 дигитални номади тук са изключително готини, предприемчиви, интелигентни хора и това ме мотивира да развивам себе си. Има хора от цял свят – Канада, Италия, Германия, Австралия, откъдето се сетиш. Не бих заменила това да си общувам с толкова различни националности, с които споделям обща страст към планина, спорт, свободата да работиш, откъдето пожелаеш.

  Къде би ни завела в Банско? Кои са любимите ти места?

  Разбира се, ако карате сноуборд или ски, веднага отиваме в планината! След това се спускаме към горещите минерални басейни около Банско, за да успокоим мускулите.

  Лятото ми е още по-любим сезон – бих ви качила на Вихрен, Полежан, Безбог, Кончето, Синаницa, Муратово езеро…

  Снимка: Личен архив

  Къде най-често можем да те открием през зимата?

  В планината на сноуборд.

  Разкажи ни за общността Snowboarding GIRLS Bansko –  какво представлява тя и каква е връзката ти с нея?

  Създадох Snowboarding GIRLS Bansko преди две седмици и всичко се случи много бързо. Идеята ми хрумна, когато осъзнах, че имам нужда от повече момичета, с които да карам сноуборд, тъй като доста често се качвах сама в планината или следвах момчетата.

  Моя приятелка направи страхотния дизайн и организирахме първото събитие преди седмица, на което се запознахме с други момичета, които карат сноуборд. В момента набираме скорост и започваме редовно да се събираме в планината и да караме заедно.

  Да караш с момчета е забавно, но ние, момичетата, споделяме много специфични предизвикателства, начин на мислене, физиката ни е различна. Това са все неща, с които другият пол не винаги се съобразява, затова е изключително приятно да споделиш „мъките“ си с някой, който те разбира напълно.

  Разбира се, обичаме да караме и с момчета, но идеята ми е от време на време да сме само в женска компания и да си мрънкаме на спокойствие.

  Вдъхнових се от групата Wild Berries – момичета, които се занимават с екстремни спортове, обичат активния начин на живот и са разпръснати в цяла България.

  Кой може да се присъедини към Snowboarding GIRLS Bansko?

  Абсолютно всички момичета, които карат сноуборд и дори ски! В групата ни има както напреднали сноубордистки, така и такива, които тепърва се учат. Ако карате в Банско и си търсите компания, може да ни намерите в нашата затворена Facebook група Snowboarding GIRLS Bansko или да се присъедините към нас всяка събота в планината.

  Снимка: Личен архив

  Разкажи ни за любовта ти към сноуборда – кога започна, кои са любимите ти писти?

  Със сигурност има по-запалени момичета сноубордисти от мен. Аз започнах едва миналия сезон и за няколко месеца напреднах много, следвайки много бързи момчета. Карам само в Банско, тъй като живея тук и сезонната карта е най-удобният вариант за мен. Пистите никога не омръзват, защото условията са различни всеки ден и постоянно можеш да учиш нещо ново, както и да си с различна компания.

  Снимка: Личен архив

  Отстрани изглежда, че живееш и работиш мечтата си. Каква е твоята формула за успех?

  Отстрани винаги изглежда по-готино, отколкото всъщност е. Истината е, че винаги съм била много активна и в продължение на години правя и разказвам за нещата, с които се захващам. Ако бъдем по-активни в това да правим неща, които си заслужават, то много вратички се отварят.

  Снимка: Личен архив

  Кое е нещото, за което би се потупала по рамото, за да се поздравиш?

  За това, че давам интервю за вас. Това за мен означава, че съм повлияла положително на хората около мен, което ме радва.