fbpx
More

  За първи път вятърни и соларни ВЕИ са произвели над 10% от енергията на планетата

  Соларните и вятърни централи в света за първи път са произвели общо над 10 на сто от световната електроенергия през 2021 година, се посочва в доклад на мозъчния тръст “Ембър“ (Ember), цитиран от Франс прес.

  Понастоящем 50 страни са постигнали това равнище, сред които за първи път миналата година са били Китай и Япония, сочи третият глобален преглед за електроенергията, изготвен от организацията, която е събрала данни за 2021 година от 75 страни или 93 на сто от световното търсене.

  Нидерландия, Австралия и Виетнам са регистрирали най-бърз преход. При тях делът на слънчевите и вятърни източници на електроенергия е нараснал с 10 пункта през последните две години.

  Десет страни осигуряват една четвърт от електроенергията си от тези два ресурса, като сред тях са Дания с 52 на сто, Люксембург с 43 на сто и Уругвай с 47 на сто. 

  Като цяло 38 на сто от електроенергията в света през 2021 година е произведена от невъглеродни източници, включително ядрена енергия, като основната възобновяема енергия продължава да е водноелектрическата.  Въглищата обаче са генерирали 36 на сто електроенергия.

  Производството на електроенергия от вятърни и слънчеви източници е нараснало със 17 на сто през 2021 година и трябва да поддържа темп на растеж от 20 на сто до 2030 година, подчертава “Ембър“.