fbpx
21.4 C
София
12 август 2022 | петък | 23:37

За първи път от 10 години: БДЖ е на печалба

Причината за положителната тенденция са повече изпълнени заявки за превоз на товари и новите тарифи на компанията

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

За първи път от 10 години “Българските държавни железници” отчитат печалба. Това се отнася за групата, която включва “БДЖ-Пътнически превози” ЕООД, “БДЖ-Товарни превози” ЕООД и “Холдинг БДЖ” ЕАД.

За второ поредно тримесечие националният железопътен превозвач отчита увеличение на своите приходи. За първата половина от годината счетоводната печалба на цялата група “Холдинг БДЖ” ЕАД е в размер на 13 256 000 лева. Това става ясно от данни на Министерството на транспорта и съобщенията.

Към края на юни “БДЖ-Товарни превози” ЕООД реализира печалба от 6 904 000 млн. лева. След отчитане на ефекта от намалените инфраструктурни такси за дружеството, оперативната печалба от присъщата му дейност е 2 201 000 лева.

Причините за по-високите приходи са повече изпълнени заявки за превоз на товари, както и на новите тарифи на компанията, които бяха актуализирани спрямо пазарните условия още в началото на годината.

“БДЖ-Пътнически превози” ЕООД отчита 34% увеличение на приходите от продадени карти и билети, спрямо същия период на миналата година. От януари месец дружествата за пътнически и товарни превози са предприели мерки за оптимизация на разходите.

- РЕКЛАМА -spot_img
Петър Копринков
Петър Копринковhttp://www.newsone.bg
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img