30.11.2022 | сряда | 02:17

За първи път България се представя на най-голямото събитие за предприемачество и иновации в Германия

Публикувано:

Сподели поста:

За първи път възможностите за инвестиции в сектора на информационните и комуникационните технологии в България бяха във фокуса на най-знаковото събитие за предприемачество и иновации на Германия. Министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов откри онлайн мастър клас на тема „En route to Bulgaria: the newest hotspot for a strong growth for IT, innovation and digitalization” („Пътят до България: най-новата гореща точка за развитие на ИТ, иновации и дигитализация“). Събитието е част от елитната конференция за предприемачество и иновации „Bits & Pretzels“, която се провежда в Мюнхен и традиционно събира над 5000 участници.

„За последните 10 години стойността на произведения продукт в сектора на информационните и комуникационни технологии в България е нараснал 8 пъти“, подчерта министър Никола Стоянов. По думите му България е трета в света по ИТ специалисти на глава от населението и в топ 10 на страните с високообразовани софтуерни инженери в Европа, чийто брой е достигнал над 50 хил. души през 2021 г., а общият брой на заетите в ИКТ сектора надхвърля 200 хил. души. Страната ни е на първо място в Европа и по брой квалифицирани жени в сектора на ИКТ.

Министър Стоянов представи някои от големите инвестиции на германски компании у нас. В България е ситуиран развоен център на Bosch като през 2019 г. компанията откри и Инженеринг Център в София, където близо 500 софтуерни специалисти разработват иновативни технологии за автомобилната индустрия. През миналия месец компанията обяви и своя стартъп акселераторска програма в страната ни. Друг пример бе решението на германския лидер в автобусните превози – баварската компания FlixBus, които през 2021 г. избраха България за своя Knowledge Hub Sofia – експертен център на компанията с дейности от ИТ и дигитализация до маркетинг и счетоводство. „Конкурирахме се с 6 други държави, но постиженията ни в сектора и уменията на българските специалисти бяха това, което ги убеди, че България е правилната дестинация“, подчерта Никола Стоянов.

Икономическият министър представи и „INSAIT“ – първият по рода си институт в Източна Европа, който предлага изследвания на световно ниво в областта на компютърните науки, изкуствения интелект и технологиите. Създаден е в партньорство с два от най-добрите технически университети в света. Финансиран е от българското правителство със сума от 100 милиона долара за 10 години и е подкрепен с над 15 милиона долара от „Amazon Web Services“, „Google“, „DeepMind“, „SiteGround“ и „VMware“.

„България е дестинация на знанието и кога – ако не сега – е момента да я откриете“, обърна се министър Стоянов към многобройните представители на германски и световни компании.

В рамките на онлайн мастър класа, участие взеха и поканените от организаторите основатели на успешни български компании от сектора на ИКТ – „Coursedot“, „Антхил“, „Дриймикс“ и българската стартъп асоциация БЕСКО.

Това е първото участие на България в едно от най-разпознаваемите и влиятелни събития на Германия за предприемачество и иновации, провеждана ежегодно в Мюнхен. Участието на министър Никола Стоянов в конференцията осигури едночасов слот за виртуален мастер клас с фокус България. Гост-лектори в миналогодишни издания на B&P са били Барак Обама, Сър Ричард Брансън и др.

newsONE Newsroom
newsONE Newsroomhttp://www.newsone.bg
Информационна агенция newsONE.bg е безпристрастна и следва световните практики за обективна журналистика, без да се влияе от политически и икономически интереси. Основната мисия на агенцията е да стане основен и предпочитан източник на навременна, проверена, полезна и детайлна информация за новините от цялата страна. Основана през 2021-а година, newsONE бързо се наложи като един от предпочитаните източници на точна, навременна и безпристрастна информация. newsONE e единствената информационна агенция в България, която има и собствен денонощен новинарски канал, който се излъчва по кабел и сателит на територията на България и Европа. newsONE e първата информационна агенция в страната, която изгражда регионални центрове в 10 града.
София
облачно
3.4 ° C
4.5 °
2.8 °
90 %
2.6kmh
100 %
ср
3 °
чт
3 °
пт
5 °
сб
8 °
нд
5 °

Прочети още

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

СРП се самосезира по повод информация за проявеното насилие спрямо Диана Димитрова

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Родната актриса Диана Димитрова е била бита и заплашвана

Нитова към Донев: Имате ли информация за областния управител на Хасково и връзката му с голям контрабанден внос от Турция

По-късно през деня областният управител е подал оставка „През последните дни българското общество бе занимавано с медийна информация за...

На кръгла маса леви политически формации поставиха начало на съвместна работа

В рамките на кръгла маса под наслов "Лява България - идеи, политики, единение" представители на леви формации в...