fbpx
25.8 C
София
11 август 2022 | четвъртък | 17:16

Владимир Иванов пред NewsONE TV: Хлябът не поевтиня с 20%, както обеща Корнелия Нинова (ВИДЕО)

Ако някъде има спад в цените, то е в следствие на промоции, а не поради отпадането на ДДС-то, коментира той

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

Хлябът не поевтиня с 20%, както обеща Корнелия Нинова. Това коментира председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов при гостуването си в Коментарното студио на NewsONE TV с водещ Владимир Таков.

Падането на ставката върху хляба е добре, но пазарът си има своя логика и свои механизми на регулация и именно те са основните при движението на цените, обясни Иванов.

Колко струва хлябът, зависи от взаимодействието между търсенето и предлагането, а в момента имаме относително равновесие, каза той, като уточни, че всъщност премахването на ДДС-то може да облекчи производителите, но в никакъв случай няма да се отрази върху цената за крайния потребител.

Ако някъде по магазините има лек спад в цената на насъщния, то ще е в следствие на някакви промоции или други търговски практики, но в никакъв случай няма да се дължи на падането на ДДС-то, категоричен беше специалистът. Той подчерта, че в системата  има толкова дисбаланси, че тези 20% ще се оберат от тях.

Иванов обясни, че през април и март се е работело на загуба, системата се е пренавивала, доста нерешени проблеми е имало в заплащането на труда в сектора, така че тези 20% ще подпомогнат пряко производители и преработватели, но няма да се отразят на потребителите от гледна точка на намаляването на цената, подчерта председателят на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата. Той прогнозира, че ефектът от отпадането на ставката ще се отрази в задържането на цените на хляба за по-дълъг период от време.

“Това задържане обаче не зависи само от премахването на ДДС-то, а и от успокоения пазар, от добрата реколта и уравновесяване на ситуацията на европейските и световните тържища”, коментира председателят.

Повече за цените през лятото и есента гледайте в Коментарното студио по NewsONE TV.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img