В парламента има ново мнозинството. Това заяви депутатът от БСП Явор Божанов, който коментира отстраняването на председателя Никола Минчев. Самият той присъства и на протеста тази вечер, който беше в подкрепа на Минпев.

„Знакът е пределно ясен, тук не става въпрос за оставката на г-н Минчев, тук говорим за едно ново мнозинство, което се подкрепя от ГЕРБ, ДПС, “Възраждане“ и “Има такъв народ“ за подмяна на вота на българския избирател“, коментира той.

Депутатът заяви, че българският избирател не е гласувал за Слави Трифонов, за да изчегърта всеки опит ГЕРБ да бъдат отстранени от власт.

„Хората гласуваха за него, за да изчегърта ГЕРБ, а Трифонов направи това с 3 правителства, включително и себе си в момента в опит да спаси ГЕРБ“, коментира той. Според негов настоящата ситуация става въпрос за връщане на старата власт.

„Това ново мнозинство сменя председателя на парламента, не защото Никола Минчев не е добър председател. Това обединение трасира пътя за връщането на старата власт“, категоричен е Божанков.

Той обясни, че в тази коалиция са се обединили леви и десни партии с една ясна цел. Според него левицата е поела ангажимент пред своите избиратели, а Трифонов е предал своите, затова ще носи отговорност пред тях.

„Допреди разцепването на “Има такъв народ“ имаше опит и процес да бъде сглобено ново мнозинство в това Народно събрание, което да излъчи правителство, без да се отива на избори. Този опит пропадна, след като народни представители от “Има такъв народ“ напуснаха групата. В момента ако това мнозинство не оцелее и вотът на недоверие мине, отиваме на нови избори“, коментира депутатът и допълни, че това ще се случи в много сложен момент за държавата, тъй като нямаме приета актуализация на бюджета, в която са залегнали повишаване на доходите, повишаване на пенсиите и данъчни облекчения за семействата.

Божанков е убеден, че в този мандат левицата не е направила нито една грешка, за която да бъде упрекната.

„В този мандат ние показахме, че не се поддаваме на натиск и изпълнихме нашите ангажименти. Ние не бяхме нито повод, нито причина за скандал. Нито един път не сме забъркани в спор за постове или за пари. А избрахме единствената правилна политика и тя е повишаване на доходите“, заяви той и допълни, че БСП не се страхува от нови избори.

Предишна статияПротестиращи в подкрепа на Никола Минчев (ГАЛЕРИЯ)
Следваща статияОсвиркаха Тошко Йорданов, протестиращи го замеряха с предмети
Avatar photo
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.