fbpx
26.8 C
София
19 август 2022 | петък | 13:45

Янка Такева пред NewsONE TV: Целта ни е учителска заплата 2500 лв. през 2025 година (ВИДЕО)

Вече има по 40 кандидати за едно учителско място, но Столична община нехае за помощния персонал, заяви още синдикалният лидер

- РЕКЛАМА -spot_img
- РЕКЛАМА -spot_img

„От невъзможното направихме възможно“ – така дългогодишният председател на Синдиката на българските учители Янка Такева коментира увеличението на заплатата за работещите в системата на средното образование на 2032 лв.

Тя не пропусна да подчертае, че освен собствената ѝ продължителна битка, голям принос за този резултат има и президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Такева припомни колко дълъг е бил пътят до това справедливо за учителите решение. Първо е трябвало да убеждават бюджетната комисия, а след това и всички политици, че е необходимо да се гарантират 150 млн. лева от бюджета, с което да се реши проблемът.

„Ние си вярвахме и правехме всичко това да се случи. Днес средната учителска заплата е 2032 лв., но целта ни е до 2025 година тя да стане 2500 лв.“, очерта стратегията синдикалният лидер.

Тя каза още, че предложението е внесено от  ГЕРБ, но всички политически партии са гласували „За“ и това е следствие от последователна работа, започнала още през 2016 година. Тогава се решава заплатата на учителите да е постоянен процент от брутния вътрешен продукт. През 2018 година това решение се допълва с конкретизацията, че средната работна заплата в сферата на средното образование трябва да е 125% над средната брутна работна заплата за страната.

Такева допълни, че повишаването на заплатите на учителите е направило професията привлекателна за младите, а често университетски преподаватели също предпочитат да обучават средношколци. Докато преди 10-20 години нямаше учители, сега за едно място се състезават 20-30-40 кандидати. Днес България разполага с 93 000 учители и 33 000 души непедагогически персонал. Около 45 000 преподаватели, като старши учители, ще получават средна работна заплата 2032 лв., а около 15 000 – минималната от 1485 лв.

В разговора си с водещия Владимир Таков, синдикалният лидер очерта много голям проблем пред образователната система и това е липсата на помощен и медицински персонал в детските градини.

Липсата на добро заплащане е в основата на отлива на такива специалисти, категорична е Такева.

Според нея Столична община нехае за ниските заплати на помощник-учителите в детските градини и на практика вече няма кой да гледа децата.

„Ние сме готови със стратегията за ранното детско развитие, но липсата на медицински персонал е огромен проблем“, каза Янка Такева.

Тя сподели за още един притеснителен факт и това е, че поради липса на детски лекари, в момента педагози вършат тяхната работа, за което пък се изисква специализация.

Според Янка Такева, оптимистичното е, че българският учител е много талантлив, адаптивен и отворен към нови методологии, нови техники и възможности в преподаването. Принудителното дистанционно обучение по време на Ковид епидемията доказала това. 

Тя допълни още, че престижът на учителя, разбира се, зависи от заплащането, но то също така зависи от политиките на Министерството на образованието, на Правителството и на Парламента. Особено важни са и качествата на работната среда.

Останалите 20% са личните качества на преподавателя – поведението му, квалификацията му, начинът, по който работи с децата.

И още по темата: как влияе върху учителската професия отвореният пазар на труда, променят ли се програмите на висшите училища, съобразно потребностите на средното образование и има ли сътрудничество между бизнеса и образователната система – вижте в целия разговор на Янка Такева с водещия Владимир Таков.

- РЕКЛАМА -spot_img
Росица Лаханова
Росица Лахановаhttp://www.newsone.bg
Росица Лаханова е родена в София. Завършва Журналистика и Българска филология със специалност “Езикознание” . Мечтае да се занимава със старобългарски език, но съдбата я изпраща в телевизията. Работи в сферата на електронните медии от 1999. Била е редактор, сценарист и водещ в сутрешен блок, съботно-неделни и нощни блокове в телевизиите НКТ “Евроком”-София, ББТ, “Диема”, “7 дни”, БНТ. От 1.6.2022 е член на екипа на NewsOne LIVE TV. Обича театъра, конния спорт и бързите коли. Любима книга - “Малкият принц”, верую : най-важните неща се виждат със сърцето.
Последни новини
- РЕКЛАМА -spot_img
Подобни новини
- РЕКЛАМА -spot_img