fbpx
More

  Ягодова луна – явлението, което впечатли света

  Милиони любители и астрономи наблюдаваха в нощта срещу сряда пълнолунието

  Явлението „ягодова луна“ за пореден път накара света да затаи дъх. Милиони любители и астрономи наблюдаваха в нощта срещу сряда пълнолунието. Названието на юнското пълнолуние идва от САЩ заради сезона на ягодите. Луната изглеждаше по-голяма от обичайното и на места се виждаше, обагрена в оранжево, предаде Асошиейтед прес.

  „Миналото преди часове и предстоящото през юли пълнолуние са двете удобни за наблюдения суперлуния тази година,“ коментира за БТА Пенчо Маркишки, физик в Института по астрономия с НАО при БАН и катедра “Астрономия” при СУ.

  “Пълнолунието на 14 юни в 14:51 часа предхождаше с 11 часа и 32 минути перигея на Луната на 15 юни в 02:23 часа, а още по-близки във времето ще бъдат перигеят на Луната на 13 юли в 12:09 часа и пълнолунието в 21:37 часа на същата дата – с разлика 9 часа и 28 минути. За супер Луна говорим при близки във времето пълнолуние (или новолуние) и перигей, т.е. когато Луната се приближава най-много до Земята, обикаляйки я по своята елиптична орбита”, каза специалистът.

  “Времето между две последователни преминавания на Луната през перигея е средно 27,55455 дни – т.нар. аномалистичен месец. Времето между две последователни едноименни лунни фази (например от новолуние – до следващото новолуние) е средно 29,53059 дни – синодичен месец. Разликата между двата типа месеци се натрупва във времето и води до съвпадение на пълнолуние (или новолуние) с перигей веднъж на близо 411,8 дни. Но въпреки този дълъг интервал, на практика всички пълнолуния, случващи се при разстояния Земя-Луна, по-малки от 360 000 км, се обявяват в медиите като суперлуния. Поради това в годината могат да бъдат обявени две или три съседни пълнолуния като суперлуния”, каза Маркишки.

  Той уточни, че суперлунията при близки във времето новолуние и перигей не могат да се наблюдават. Такова беше пълнолунието на 2 януари т.г.

  “При суперлуние с невъоръжено око не е възможно да се отчете разлика във видимия диаметър на Луната. Тогава той е с близо 7% по-голям от случая, когато нашият естествен спътник е на средно разстояние от Земята (на 384 403 км). При суперлуние Луната е с яркост около 16% по-висока от средната, но тъй като няма с какво да сравним тази повишена яркост, не можем да оценим разликата визуално”, разясни Маркишки.