Няколко взрива избухнаха рано тази сутрин в украинската столица Киев, съобщи кметът Виталий Кличко в Телеграм. Те са в столичните райони “Дарницки” и “Днепровски”. Преди това в голяма част от Украйна, включително в региона на Киев, имаше вой на сирени за въздушна тревога. В украинските Телеграм канали се появиха видеозаписи на дим в киевското небе.

Очевидци съобщават, че в резултат на експлозиите са възникнали пожари и че градът е бил обстрелван с ракети. Все още няма информация за жертвите, разрушенията или точния брой на експлозиите. 

Кметът на град Краматоск Олександър Гончаренко, съобщи, че през изминалата нощ по града му са били нанесени удари, при които са причинени значителни щети, но няма жертви.

По-рано украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че дървена църква на прочут православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова руска бомбардировка.  “Руската артилерия отново удари Светогорската лавра” в Донецка област – един от главните православни манастири в Украйна, написа президентът в Телеграм и публикува видео на манастира, обхванат от пламъци.

Той припомни, че манастирът вече е бил ударен тази седмица от руските бомбардировки, “при което са били убити четирима монаси, а още четирима са били тежко ранени”.

Зеленски каза, че в манастира са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, криещи се от бомбардировките. “Манастирът е бил разрушен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е издигнат отново. И сега той е подпален от руската армия”, каза украинският президент и призова ЮНЕСКО да изключи Русия заради това “варварство”.

Руското министерство на отбраната, от своя страна, каза, че подразделенията му, разположени северно от Светогорск не водят “бойни действия” в този район и обвини украинските сили, че “са подпалили” манастира.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here